Swot Analizi Nedir? - Ajans360
Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Swot Analizi Nedir?

Swot kelime olarak İngilizce Strength, Weakness, Opportunity ve Threat kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılıkları sırasıyla güçlü, zayıf, fırsat ve tehdit olan analiz, şirketin güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmeyi sağladığı gibi fırsatların ve tehditlerin de analizinin yapılmasını sağlar.

Bir şirketin rakiplerinden daha güçlü yönlerinin doğru analizi, rakiplerinden nasıl ve neden ayrıştığını kanıtlar. Bu noktada şirket, pazar sahasında kendisine değer katar ve rekabete farkını ortaya koyarak katılır. Ayrıca bir şirketin güçlü yönlerinin farkında olması, şirkete profesyonellik katar. Bu sayede, uzmanlık alanı genişler ve güçlü yönleri hakkında daha stratejik adımlar atar.

Şirketin, güçlü yönlerinin farkında olması kadar önemli olan diğer konu ise zayıf yönleridir. Burada kritik olan şey, şirketin zayıf yönlerini kabullenmemesi gerektiğidir. Bir şirket için zayıf yön demek, rakiplerden o konuda bir adım geride olması demektir. En kötü senaryoda geri geri giden adımlar artmaya başlar ve zayıf yönleri giderek büyür. Dolayısıyla, swot analizi bu noktada oldukça önemlidir. Şirketin zayıf yönlerinin doğru tespiti, durumun farkındalığını sağlar ve kriz gibi düşünülürse, acil bir çözüme odaklanılmasını gerekli kılar.

Şirketin potansiyel fırsatlarının analizi de, zayıf ve güçlü yönlerinin analizi kadar artı olarak şirkete geri döner. Günceli takip etmek, stratejileri fırsatlar çerçevesinde geliştirmek ve fırsatlar sayesinde büyümek açısından swot analizinin önemli bir parçası da fırsatlardır.

Şirketler için önemli olan bir diğer nokta da, tehditlerin doğru analizidir. Pazar sahasında tehditlerin farında olmak, dış faktörler hakkında bilgilenmeyi ve tehditleri fırsata çevirmeyi sağlar. Örneğin, günümüzde birçok işletme için Covid-19 çevresel bir tehdittir. Covid-19 nedeniyle kapatılan restoranlar, oteller, özel okullar ve daha birçok sektör faaliyet göstermemektedir. Swot analizinin dış faktörü olarak ele alınabilecek olan tehdit aşaması, bu gibi tehditlerin en aza indirilmesi ve şirketin etkilememesini sağlamak açısından oldukça önemlidir.

Swot Analizinde Sorulacak Sorular

Güçlü Yönler

Şirketin güçlü olduğu yönler nelerdir?

Şirket neden o yönlerde güçlüdür?

Şirketin en büyük avantajı nedir?

Rakiplerinden farklı ne yapmaktadır?

Şirketin imkânları nelerdir?

Şirket çalışanlarının iletişimi nasıl güçlüdür?

Zayıf Yönler

Şirketin zayıf olduğu yönler nelerdir?

Şirket neden o yönlerde zayıftır?

Şirketin en büyük dezavantajı nedir?

Rakiplerinden neyi eksik yapmaktadır?

Şirketin sınırları nelerdir?

Şirket çalışanlarının iletişimi neden zayıftır?

Fırsatlar

Şirket için herhangi bir fırsat söz konusu mudur?

Fırsatı değerlendirmek için ne yapılması gerekmektedir?

Pazarda yaşanan değişimler, şirkete fırsat olarak kazandırabilir mi?

Rakiplerin fark etmediği/ yeterince iyi olmadığı fırsatlar nasıl değerlendirilmelidir?

Politika değişimi, mevsim değişimi gibi değişimlerin şirkete fırsat kazandırması için yapılması gerekenler nelerdir?

Tehditler

Şirket için herhangi bir tehdit söz konusu mudur?

Tehdidi önlemek için ne yapılması gerekmektedir?

Pazarda yaşanan değişimler, şirket için potansiyel tehdit midir?

Rakiplerden farklı yapılan girişimlerin potansiyel tehdidi var mıdır?

Politika değişimi, mevsim değişimi, gibi değişimlerin şirkete tehdit olarak geri dönmemesi için yapılması gerekenler nelerdir?

Swot Analizinin Avantajları Nelerdir?

Şirketlerin, belirli aralıklarla yaptığı swot analizi, şirkete birçok avantaj olarak geri dönmektedir. Gelişen ve değişen dünya, bu gibi analizleri şirketler için gerekli kılmaktadır. Şirketin şu an bulunduğu konuma göre ve gelecekte istenilen konuma göre hareket etmek, adım adım büyümeyi ve istenilen konuma ulaşmayı sağlar. Bu noktada swot analizinin her aşaması, ayrı ayrı önemlere sahiptir. Swot analizinin avantajlarını ise birkaç maddeyle özetleyebiliriz.

  • Şirketin tekrara düşmesini engeller.
  • Şirketin faaliyet alanını genişletir.
  • Rakiplerini iyi tanımayı ve rakiplerinden farklılaşmayı sağlar.
  • Fırsatları yakalar.
  • Tehditleri önler.
  • Gerçekçi bir bakış açısıyla pazarlama stratejileri geliştirilir.
  • Şirketin gelecek planlarının mümkün olup olmadığı öngörülür.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kesinlikle gerçekçi olunmalıdır. Güçlü yönlerin abartılması veya zayıf yönlerin eksik değerlendirilmesi, şirkete fayda sağlamaz.
  • Rekabet analizi, fırsatlar ve tehditler, mümkün olduğunca istatistiksel veriler ile desteklenmelidir. Yukarıdaki maddenin devamı niteliğinde, istatistiksel veriler analizde olmazsa şirkete fayda sağlamaz.
  • Acele edilmemelidir, birkaç güne yayılmalıdır. Swot analizi, birçok soruya yanıt aradığı için yeterince zaman ayrıldığından emin olunmalıdır.
  • Şirket çalışanları, süreçten ve süreç sonundaki analizlerden haberdar olmalıdır. Birlikte hareket edilmelidir ve şirketin gidişatı hakkında birlikte karar alınmalıdır.
  • Analiz sonuçları, doğru pazarlama stratejileriyle birleşmelidir. Bu sayede, swot analizinin amacı gerçekleşir ve şirket için doğru planlamalar yapılır.

Biz, müşterilerimizin markaları hakkında uzman kadromuz ile analizler yapmaya ve markalarını büyütmeye devam ediyoruz. Yaptığımız analizleri, doğru pazarlama stratejileriyle birlikte reklam sektörüyle ilişkilendiriyoruz. Siz de markanız hakkında doğru analizlere sahip olmak ve markanızı büyütmek istiyorsanız, Ajans360 yanınızda!

Ajans360
26 Şubat 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir