Mobil Uygulama
Mobil uygulama denildiğinde, marka bilinirliğine yeniden bir göz atmalısınız. Neden mi? Gelin, bu sorunun cevabını oldukça kuvvetli olan bambaşka bir soruyla verelim. Her geçen gün gelişen dünyada, yalnızca web siteniz üzerinden marka ya da firmanızı tanımlamak ne derece etkili? Sizce kaç kişi telefon yerine bilgisayar kullanmayı tercih ediyor? Hatta bu soruları biraz daha açarak, özelleştirelim: Eğer siz olsaydınız, mobil uygulama üzerinden sipariş vermeyi / hizmet almayı mı tercih edersiniz, yoksa ne derece güvenilir olduğunu bir türlü kestiremediğimiz web sitelerini mi? Hayır, endişeye mahal yok! Elbette web tasarımı iyi yapılmış siteleriniz de kurumsal kimliklerinizi destekleyecek önemli platformlardır. Fakat işi biraz daha büyütmek, özellikle bu yolda teknolojiyi kullanmak, sizce de çok daha zekice bir yöntem değil mi?
Verdiğiniz cevapları ve hatta sorabileceğiniz diğer soruları öngörerek; bu yazı içerisinde mobil uygulama nedir, mobil uygulamaya neden ihtiyacımız olur ve hatta mobil uygulama geliştirirken nelere dikkat edilmelidir gibi konulara değinmiş olacağız. Ayrıca mobil uygulama geliştirme teknolojileri ve dilleri nelerdir tarzındaki diğer ek sorulara da yer vererek, bu alanda detaylı ama özet bir bilgiye sahip olmanıza da yardımcı olacağız. Hepsi ve daha fazlası için yazının devamını okumayı unutmayın!
Ajans360 olarak bizler; sunduğumuz tüm hizmetler gibi bu konuda da yanınızda olmaktan ve sizlere profesyonel anlamda destek sağlamaktan yana memnuniyet duyuyoruz. Örnek projelerimiz ve detaylı bilgilendirme için internet sitemizde yer alan ilgili sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
Mobil Uygulama Nedir?
Günümüzde artık neredeyse her şey akıllı cihazlara aktarılmış durumda karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda mobil uygulama tasarımları, özellikle marka ve firmalar için dolaylı hizmet veren yazılımlardır. Burada dolaylı hizmetten kasıt ise yalnızca marka ve firmalar bazında değil, aynı zamanda da potansiyel hedef kitleye ulaşmak şeklinde ele alınmalıdır. Kısaca marka ya da firmalara özel olarak tasarlanmış bu mobil uygulamalar, esasında hizmetin ya da ürünün paylaşımını sağlamaktadır da diyebiliriz.
Ayrıca sizin de bildiğiniz gibi bir marka olarak Apple, İOS işletim sistemi ile çalışan cihazlarda App Store üzerinden mobil uygulamaları servis etmektedir. Android işletim sistemine sahip birçok diğer marka ise Play Store’u kullanmaktadır. Dolayısıyla mobil uygulamalar, uygulama yayınlama alanlarına göre de değişiklik gösterebilirler. Fakat günümüzde en iyi mobil uygulama yapan şirketler arasında gösterilebilecek çok büyük yabancı firmalar dahi bu ayrıntının marka / firma özelinde olduğunu bilirler. Bu nedenle söz konusu uygulamalar olduğunda asıl ve ilk hedef, potansiyel kitleye erişmek yerine etkili bir strateji oluşturmak olmalıdır. Etkili ve iyi düşünülmüş bir strateji ise zaten potansiyel kitleyi ayağınıza kadar getirecektir.
Mobil Uygulamaya Neden İhtiyacımız Olur?
Mobil uygulama avantajları, yalnızca kullanıcıyla ya da yalnızca markayla kısıtlı değildir. Her iki grubu da besleyen pek çok faydadan bahsetmek mümkündür. Bu noktada ilgili maddeleri aşağıdaki liste üzerinden takip edebilirsiniz.
- Kullanıcılar, akıllı cihazlarda geçirdikleri vaktin %70’lik bir dilimini uygulamalar üzerinde geçirmektedirler. Bu nedenle potansiyel kitlenin dikkatini markaya yöneltmek, mobil uygulama sayesinde daha hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.
- Yine yapılan araştırmalara göre kullanıcıların büyük bir çoğunluğu, mobil uygulamaları, web sitelerine kıyasla daha pratik ve erişilebilir bulunmaktadırlar.
- Ayrıca mobil uygulamalar, markalara oluşturdukları etkinlikleri, indirimleri, içerikleri ve kampanyaları daha hızlı ve etkin bir şekilde yaymalarına imkanı tanımaktadırlar.
- Yanı sıra e-ticaretin %80’i mobil cihazlar üzerinden tanımlanmaktadır. Bu nedenle özellikle dijital pazarlama ağını genişletmek isteyen markalar için uygulamalar, marka bilinirliğini arttırmaya yönelik katkı sağlarlar.
- Son olarak; Google tarafından oluşturulan ve açık bir yazılım geliştirme kiti olarak kullanılan Flutter aracılığıyla, markaların gelişim potansiyelleri de ileriye dönük yönlendirmelerle tasdiklenmektedirler.
Mobil Uygulama Geliştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mobil uygulama geliştirme tek bir dalın ya da reklamın ürünü değildir. Her alanda olduğu gibi dijital alanda da gelişim, ticaretin payında ama aynı zamanda da kişiye / markaya özeldir. Dolayısıyla mobil uygulamalarınızı geliştirirken dikkat edeceğiniz ilk nokta, özgünlüktür! Çoğu marka sebebi anlaşılmayacak şekilde kendi firması için mobil uygulama ajansı bulmanın peşinde olsa da buradaki temel, bulunan ajansın bahsi geçen özgünlükten ne kadar haberdar olduğudur. Kısaca; gelişimi destekleyecek olan bir kişi ya da kurum değil, özgünlük bilinci olan profesyonel bir ekiptir.
Fakat uygulama geliştirirken dikkat edilecek tek husus özgünlük değildir. Aşağıdaki maddeler üzerinden, diğer püf noktaları da öğrenebilirsiniz.
- Uygulamanızın hem İOS hem de Android üzerinde yer alması önemlidir.
- Rakip analizi yapmalı ve kendi planınızı oluşturmalısınız.
- Yalnızca anı kurtarmaya değil, ileriye dönük stratejiler yaratmaya odaklanmalısınız.
- Hem kullanıcılara hem de kendinize zaman ve enerji tasarrufu için alan yaratmalısınız.
- Standart kalıplara uymak yerine, yeniliğe açık güncel pencereler edinmelisiniz.
- Uygulamanızı tek bir ekrandan ibaret görmemeli, var olan talepleri de uygulamanız üzerinde değerlendirmelisiniz.
- Kullanıcıların geri bildirimlerine dikkat etmelisiniz.
- Etkileşimi arttıracak yeni ve popüler akımlardan haberdar olmalısınız.
- Gündemi takip etmeli, probleme yerine çözüme odaklanmalısınız.
- Uygulamanız için karmaşık bir tasarım tercih etmekten kaçınmalısınız.
- Basit, anlaşılır ve etkili bir platform oluşturmalısınız.
Mobil Uygulama Geliştirme Teknolojileri ve Dilleri Nelerdir?
Uygulama geliştirme teknolojileri denildiğinde; şüphesiz akla ilk gelen soru Dart ve Flutter nedir?. Fakat bu yazı içerisinde, yalnızca mobil uygulama yaptır seçeneği üzerinden gitmek niyetinde değiliz. Bu nedenle diğer mobil uygulama dillerinden de bahsedeceğiz. Yine de öncelikli olarak Flutter kitinden bahsedelim.
Flutter nedir(-bağlanti eklenecek-), SDK olarak da bilinen bir yazılım geliştirme kitidir. Google tarafından piyasaya sürülmüştür ve hem İOS hem de Android platformlarda uygulamanızı geliştirmenize yönelik araçlar sunmaktadır. Diğer kategoride ise uygulamanızın arayüzü bileşenlerini daha rahat bir şekilde kullanabilmenize yardımcı olmaktadır. Dart ise bir yazılım dili olarak karşımıza çıkmaktadır. Flutter aracılığıyla hem İOS hem de Android uyumlu uygulamalar Dart dili ile mümkün hale getirilmiştir.
Bunun dışında bilinen farklı programlama dilleri de mevcuttur. Mobil uygulama geliştiricilerinin en çok tercih ettikleri 5 programlama dili ise aşağıdaki gibidir.
- Java: Google destekli bir programlama dilidir ve Play Store üzerindeki pek çok uygulama Java ile oluşturulmuştur. Ancak yeni kullanıcılar için zor ve karmaşık olabilmektedir.
- Python: Bu programlama dili genellikle Android üzerindeki native geliştirmeyi desteklememektedir. Ancak dönüştürülebilen çeşitli araçlarla bu sorunun giderildiği de bilinmektedir.
- C#: Java ile benzer özellikler gösteren bu programlama dili Microsoft tarafından desteklenmektedir. Java kadar zorlayıcı olmasa da yeni kullanıcılar için birtakım zorluklar yaratabilir.
- Kotlin: Genellikle İOS, Windows ve Android uygulamalarının tümüyle uyumludur ve tek bir kod tabanı kullanmaktadır. Ancak gerekli durumlarda programa özel kod talebi doğabilmektedir.
- C++: Son olarak bu programlama dili ise Android üzerindeki yerel geliştirme kiti olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat kurulum açısından daha karmaşık olduğu bilinir. Ayrıca esneklik bakımından bir nebze daha zorlayıcıdır.
Mobil Uygulama Nasıl Yayınlanır?
Konu hakkında gerekli tüm temel bilgiyi sizlerle paylaştık. Peki ama biraz daha özele dönecek olursak; mobil uygulama nasıl yayınlanır? Gelin, bu köken soruyu da yanıtlayalım ve az önceki programlama dillerinin kafanızda oluşturabileceği merakları giderelim.
Mobil uygulama yapma tek bir adımdan ya da aşamadan oluşmamaktadır. Dolayısıyla tek bir girişim ya da analiz yeterli olmayacaktır. Sağlam bir strateji, markanızın uygulama üzerinde olsa dahi ihtiyaç duyacağı ilk olgudur. Bu nedenle sorununuzu belirlemeli, ihtiyaç hiyerarşisi oluşturmalı ve özgün bir yapı kullandığınızdan emin olmalısınız. Akabinde ise işin dijital kısmını ilerletecek bilgiyi edinmeli veya bu kısmı sizin adınıza yürütecek bir ajans ile çalışmalısınız. Ajans360 olarak bizler, bu noktada sizlere kaliteli bir hizmet sunuyor olacağız. Ancak dilerseniz; yine de bu kısmı, üç ana parça şeklinde ele alalım:
- Uygulama Oluşturmak
Uygulama oluşumu, çoğunlukla marka ya da firmanızın web sitesi dahilindeki bir dönüştürme işlemidir. Bu, direkt bir kopyalamadan farklı olarak; özgün bir tasarım ve stratejik bir hizmet alanı yaratmak ile mümkündür.
- Uygulamayı Test Etmek
Uygulamayı oluşturmak kadar test etmek de önemli bir süreçtir. Çünkü uygulamanın yayınlanmasının akabinde kullanıcı deneyimleri, doğrudan satış ve hizmet alanınıza yansıyacaktır. Bu nedenle uygulama sayesinde sağlam, güvenilir ve kaliteli bir portfolyo oluşturmanız gerekmektedir.
- Uygulamayı Yayınlamak
Uygulamanın yayınlanması en son aşamadır. Bu aşamaya geldikten sonra yükleme tamamlanır ve artık uygulamanız Play Store ve / veya App Store gibi marketlerde yerini almış olur.
Mobil Uygulama Fiyatları
Mobil uygulama fiyatları birçok esasa dayanarak, pek çok farklı şekilde karşımıza çıkabilir. Örneğin; yayınlanacağı platform, hizmet alanı, tasarım kapasitesi ve hatta zamanlama stratejileri bile fiyat konusunda etkili maddelerdir. Ancak burada esas olan, marka ya da firmanızın ihtiyaç duyduğu özgün kimlik olduğu için dikkat edilecek ilk nokta yine sizin ihtiyaçlarınızdır. Yine de ortalama bir bütçe ayırmak adına daha kesin rakamları öğrenmek isterseniz bizlere ulaşabilirsiniz. Ajans360, tasarımı ve yazılımı ayrı değerlerde fakat tek bütünde buluşturabilen bir reklam ajansı olarak; her daim önceliklerinizi koruyacaktır.Konu hakkında detaylı bilgi almak için internet sitemizde yer alan, iletişim sayfası üzerindeki bilgileri kullanarak bizlere ulaşmayı unutmayın!