David Aaker, marka bilincini oluşturma konusunda tanınmış Amerikalı bir iletişim teorisyeni ve danışmanıdır. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Haas İşletme Okulu’nda Fahri(onursal) Profesördür. Marka stratejisi konusunda uzmanlaşmış bir pazarlamacı olan Aaker, aynı zamanda bir marka ve pazarlama firması olan Prophet Brand Strategy’nin Başkan Yardımcısıdır ve bir Japon reklam ajansı olan Dentsu’nun danışmanıdır.
“ İyi bir sunum zayıf bir hikâyeyi kurtaramaz, ancak kötü bir sunum iyi bir hikayeye zarar verir. “
David Aaker
Modern Markalaşmanın Babası – David Aaker
David Aaker` in “Modern Markalaşmanın Babası” ve aynı vakit da “Pazarlama Gurusu” olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz. Markalaşmada en iyi şahıs olmasada en iyilerden biri olarak kabul edilmiştir. Marka bilinci oluşturma mevzusunda tanınmış bir otorite olarak, Aaker marka gösterimi modeli de dahil olmak suretiyle birçok bilinebilir kavram geliştirmiştir ve marketing bilimine katkılarından ötürü birçok armağan almıştır.
2015 senesinde David Aaker, ömür boyu marketing başarılarından ötürü Amerikan Pazarlama Derneği Onur Listesi`ne alındı. 2020`de Pazarlama Bursu ve Uygulamasına üstün katkı sağlamış olduğu için Sheth Vakfı Madalyası` nın sahibi oldu. David Aaker`in üretken kariyeri 100`ün üstünde yazı ve 15 kitap birçok değişik dile çevrildi. Sözleri ve öğretileri, dünyanın biri olan birçok markanın marketing liderliğine rehberlik etmiş ve esin vermiştir.
“Kalbe hitap eden markalar, tüketicinin hayatındaki bir ihtiyacı doldurmaktan fazlasını yapan sihir yaratır.”
David Aaker
David Aaker’e Göre Bir Markanın Varlık Değeri
Marka nedir? Bir isim ve logo olmanın dışında olan marka, bir kuruluşun müşteriye sadece hizmetsel değil aynı anda duygusal ve toplumsal yarar anlamında markanın simgelediği şeyi verme sözüdür.
Marka denkliğini hesaplamak, markanın gücünü yönlendiren ürün pazarı iş birimlerinin değerini hesaplamak ile başlar. Dünyanın dört bir yanındaki marka değerleri on yılı aşkın bir süredir var. Interbrand, Millward Brown ve diğerleri tarafından yıllık olarak hesaplanmıştır. 2013 yılında, Interbrand tarafından yedi farklı markanın (Apple, Google, Coca-Cola, IBM, Microsoft, GE ve McDonalds) değeri 40 milyar doların üzerindeydi. 100. en değerli küresel marka 80 milyon doların üzerinde bir değere sahipti.
Peki Nedir Bu Aaker Modeli?
David Aker, “marka farkındalığı” ve “marka sadakati” kavramlarını geliştirdi.
Marka denkliğini marka farkındalığı, marka sadakati ve marka çağrışımlarının bir kombinasyonu olarak gören bir pazarlama modeli olan Aeker modelinin yaratıcısıdır. Bu model, bir marka kimliği geliştirme ihtiyacını özetlemektedir. Bir markanın neyi temsil ettiğini temsil eden ve müşterilere çekici bir marka imajı sunan benzersiz bir marka danışmanlığı çalışması gerektirir.
Aaker, marka kimliğini dört ana perspektifte gruplandırmış 8-12 unsurdan oluşan bir şey olarak görür:
Ürün Olarak Marka- ürün yelpazesi, ürün özellikleri, ürün kalitesi veya değeri, uygulama, kullanıcı ve menşe ülkesinden oluşur.
Organizasyon Olarak Marka-küresel eylemlere karşı örgütsel işlevler ve yerel çalışmadan oluşur.
Kişi Olarak Marka- Markanın kişiliğinden ve müşteri ile marka arasındaki ilişkiden oluşur.
Sembol Olarak Marka-Sesli ve görsel görüntüler, piktogramlar ve marka mirasından oluşur
David Aaker’in Öne Çıkan Eserleri
1991.Marka Değerini Yönetme
1996.Güçlü Markalar Yaratmak
2000.Marka Liderliği: Marka Devriminin Sonraki Seviyesi
2001. İş Stratejileri Geliştirme
2004.Marka Portföyü Stratejisi: Alaka, Farklılaşma, Enerji, Kaldıraç ve Netlik Yaratmak
2005.Fargo’dan Markaların Dünyasına: Şimdiye Kadarki Hikayem
2007.Stratejik Pazar Yönetimi
2008.Kapsamlı Silolar: Yeni CMO Zorunluluğu
2010.Marka Uygunluğu: Rakipleri İlgisiz Hale Getirmek
2011.Marka Oluşturma ve Sosyal Medya
2011.Tercih ve Uygunluk
2011.Marka Uygunluk Savaşını Kazanmak
2011.Başarılı Perakende Kavramlarının Sekiz Özelliği
2011.Kişisel Markalaşma Röportajları: David Aaker2014.Markalaşma Üzerine Aaker
Marka oluşturma konusunda daha fazla içerik görmek isterseniz, yorumlardan isteklerinizi iletebilirsiniz. Eğer marka oluşturmak isterseniz teklif alablirsiniz.