know how
Günümüzden epey zaman önce, ilkel toplumlar yerleşik hayata geçerek depolama ve artık ürün ile tanıştılar. Kendinde olmayanı da isteyen insanoğlu ticareti keşfederek günümüz ekonomisi ve toplumlarını etkileyecek bir değişimi başlatmış oldu. Tabi Know How'ı keşfedene kadar süreç farklı işlemeye devam etti.
Yüzyıllarca hammadde, ürün, işlenmiş ürün gibi somut satışlar yapmayı başardıktan sonra İngiltere’de genç bir adamın kömür madeninin sular altında kalmaması için önlem almak istemesiyle birlikte “Sanayi Devrimi” ve fabrikalaşma süreci başladı. O günden bugüne gelene dek birçok ekonomik atılım, nüfus patlaması, teknolojik gelişmeler birbirini izledi.
Takvimler 21.yy’ı gösterdiğinde ise küreselleşme ve teknolojinin gücüyle; ticaret, üretim, pazarlama, reklam gibi alanlar sınır tanımamaya başladı. Meta artık yalnızca somut değil, en büyük hazine sahip olduğun “bilgi” ve onu nasıl pazarladığın: “Know How”.
Know How Nedir?
Kısacası “Meslek Sırrı” anlamına gelen Know How; uzun süren AR-GE çalışmaları sonucu büyük şirketlerin kendi alanında elde ettiği bilgiler anlamına geliyor. Bu bilgiler sayesinde rakiplerinden daha ileride olan şirketler uzun süren uğraşlar sonucu elde ettikleri bu bilgilerin bir kısmını diğer şirketlere satabiliyor.
Kolay olmayan bu süreç sonucunda Know How satın alan şirketler hem AR-GE çalışmalarının maliyetinden hem de uzun sürecek bu çalışmaların zamanından tasarruf ediyor. Ancak bu ticaretin elbette yasal boyutları bulunuyor; örneğin bir işletme sahibi değilseniz Know How satın alamıyorsunuz ve üstelik satın aldığınız bu bilginin tamamını şirket size vermek zorunda da değil.
En çok bilinen örneklerden biri ise “Coca-Cola” örneğidir. Pek çoğumuz kola tarifinin gizli olduğunu duymuşuzdur. Gıda sektöründe kola üretmek isteyen markalar Coca-Cola’dan Know How satın alarak bu tarifi kullanabiliyor. Ancak Coca-Cola rakiplerinden farklı ve ileride olmayı sürdürmek amacıyla elinde bulunan tarifin tamamını değil; buna yakın bir kola tarifinin satışını gerçekleştiriyor.
Bulunduğumuz yüzyılda Know How kavramının ortaya çıkma nedeni ise teknolojik gelişmelerin beklenenden daha da hızlı ilerlemesi, küreselleşmenin her geçen gün daha hızlı yayılması olarak düşünülebilir. Aynı nedenlerden dolayı içinde bulunduğumuz çağa “Enformasyon Çağı” ve bizlere de “Enformasyon Toplumu” tanımı uygun görülüyor.
Yakından bakmak ve günlük hayatımızdan örnek vermek gerekirse; artık pek çok şeyi öğrenmek için nesilden nesile aktarılan bilgiler yerine, aynı bilgiye hatta daha da gelişmiş bir versiyonuna internetten saniyeler içinde ulaşmayı tercih ediyoruz.
Örneğin; büyükanneniz yemek yapmayı annesinden öğrenerek kendi çocuklarına aktarıyor ve böylece bu bilgi yıllar içinde aktarımını tamamlıyordu ancak bizler annemizden de öğrenme seçeneğine sahip olmakla birlikte aynı yemek tarifine internetten de ulaşabiliyoruz.
Burada sorulması gereken önemli soru ise; “ulaştığımız tarif gerçekten büyükannemizin sırlarını içeriyor mu?”. İşte tam da bu noktada deneyimleri ve işin sırlarını barındıran bilgiler devreye giriyor. Tıpkı bu yemek tarifi örneğinde olduğu gibi pek çok sektörde şirketler uzun süren AR-GE çalışmaları yapmak yerine bilgiyi uzmanından satın alıyor.
Know How konusunda yalnızca şirketler değil ülkeler de kendi aralarında anlaşmalar imzalayarak birbirlerinden askeri, savunma, ekonomi stratejileri gibi alanlarda satın alımlar yapabiliyor. Bu noktadan bakıldığında ise Know How satışı yapan ülkelerin ve şirketlerin daha gelişmiş olduğunu söylemek mümkün. Çünkü hangi sektör veya alan söz konusu olursa olsun, bu bilgileri elde etmek ciddi bir teknolojik imkan gerektiriyor.
Aynı zamanda bu teknolojiyi kullanabilmek ve bilgiyi işleyebilmek de Know How elde etmenin önemli bir aşamasını oluşturuyor. Yalnızca ürün bilgisine değil, ürünün nasıl üretileceğine dair de Know How satın alabiliyorsunuz. Ülkemizden örnek vermek gerekirse; İzmir’de yer alan Hugo Boss markasına ait fabrikada Türk mühendisler tarafından geliştirilen üretim sistemi avrupadaki Hugo Boss fabrikalarına ve başka markalara Know How olarak satılıyor. Aynı zamanda İzmir’de yer alan Hugo Boss firması, bu markaya ait Know How merkezi olarak da biliniyor.
Küreselleşen ve zamanla ekonomik anlamda da sınır tanımayan günümüz dünyasında “lig atlamak” veya üretim yaptığınız sektörde büyük adımlar atmak istiyorsanız; teknolojik gelişmelere önem vererek “Know How” elde etmek ya da bu bilgileri satın alarak hızlanmak önemli bir başlangıç olabilir. Yalnızca üretimini yaptığınız ürünün fabrika aşamalarının bilgisi değil; yaratıcı stratejilerinizi de gelir kaynağı olarak kullanabilirsiniz!
Dijital Pazarlama, Web Tasarımı ve markanızı ileriye taşıyacak daha birçok stratejinin nasıl ilerlediğinin meslek sırrı Ajans360'ta!