Baskı Sürecindeki Yapılmaması Gereken Hatalar (Detaylı)
Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Baskı Sürecindeki Yapılmaması Gereken Hatalar

Baskı Sürecindeki Yapılmaması Gereken Hatalar: Hata yapmak günlük hayatımızın bir parçasıdır. Hangi işi yürütürseniz yürütün, hata yapmanızda bir sakınca yoktur; ancak onlardan biraz ders almanız, işi geliştirmeniz açısından önemli bir yer tutar. Benzer şekilde, basım endüstrisinde bile matbaa sahiplerinin baskı hatası yapma olasılığı çok yüksektir, çünkü endüstri çok büyük ve teknoloji sayesinde bugün daha önce hiç olmadığı kadar gelişim göstermeye devam eder.

Baskı hatası yapmamaya özen göstermek için belirli kuralları uygulamak ve dikkat etmek önemli bir rol oynar. işlemine yeni başladığınızda hatalar meydana gelme eğilimindedir. Yazıcınızı ve özelliklerini anladıktan sonra, hatasız baskı çıktıları elde etmek için tam olarak hangilerinin gerekli olduğuna kolayca tanımlayabilir ve karar verebilirsiniz!

1.Güvenli alan, kesim alanı, taşma payı ve kesim çizgileri nedir?

A)Güvenli Alan:

Baskı hatası başında gelen güvenli alan konusu oldukça önemlidir. Özellikle bilgisayar ortamında yaptığınız bu tasarımları matbaaya verdiğinizde kesim için pay olmaması önemli bir sıkıntı teşkil eder. Güvenli alan oluşturduktan sonra yaptığınız işlerde hata payını minimum seviyeye indirmeniz söz konusu olur. Özellikle baskı hatası gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda güvenli alanda kalmak sayesinde işlerinizi kurtarmanız da söz konusu olur.

B)Kesim Alanı:

Dosyaları yazdırmaya göndermeden önce resimlerin, grafiklerin ve metinlerin doğru hizalanmış alanda olduğundan emin olmanız gerekir. Bunların yerleşimleri tanımlanan kenar boşluğunda uygun değilse, hatalı baskıya neden olabilir ve son baskıda parçalar kırpılır. Örneğin, kartvizit güvenlik çizgileri için, tasarımın kesilmesi veya kesilmesi zahmetine gerek kalmadan son baskı mükemmel olacaktır. Ayrıca baskı hatası büyük ölçüde engelleneceği için kesim alanı konusuna dikkat etmek belki de aralarında en önem verilmesi gereken başlıklar arasında yer alır.

C)Taşma Payı Alanı:

Genellikle bu tarz işlemler yapılırken planladığınız dan farklı bir fiziksel konumda. Yüklenen kağıtlar bazen taşıyabilir. Bu tartışma payı alanı bırakıldığında özellikle kesim alanına da yeteri kadar alan ayrılmış olur. Özellikle bu kısma dikkat ettiğiniz sürece baskı hatası gibi farklı durumların da önüne geçmiş olursunuz.

D)Kesim (Kros) Çizgileri:

Yapılan baskı tasarımlarında muhakkak kesim alanlarını belli etmek gerekir. Çünkü ürünler üretildikten sonra makinalarda kesilerek istenilen ebatlara getirilirler. Bu kısımları eğer olması gerektiği gibi ayarlayamazsınız. Baskı hatası gibi oldukça farklı durumlarla karşı karşıya kalmanız söz konusu olur. Belirtilen alanların dışına taşmayı da engelleyerek bu çizgileri kesim esnasında kullanmak gerekir.

2.Tasarımınızda taşma payının olup olmadığının kontrol edilmesi

Dosyayı yazdırdığınızda, yazıcının baskı işaretleri oluşturmasını kolaylaştırmak için sanat panosunun veya kanvasın baskı tasarımınızla benzer kenarlara sahip olması gerekir. Şablonları kullanmak, sanat panosunun boyutunu tanımlamanıza ve mükemmel bir şekilde tasarlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca doğru tasarım, mükemmel bir nihai tasarım ve baskı elde etmenize yardımcı olacaktır.

Tümü program ve şablonları düzgün bir şekilde kullanarak baskı hatası gibi durumların önüne geçmek mümkün olur. Bu konuda en sık karşılaşılan durum tasarımdaki taşma payının olup olmadığının kontrol edilmesidir. Özellikle baskı esnasında kağıtların konumunda veya fiziksel durumlardan kaynaklı taşma olabilir. Bu taşımaların önüne geçtiğiniz takdirde daha kaliteli işler çıkarmanız da söz konusu olacaktır. Özellikle baskı hatası ve diğer süreçlerle ilgili bir sıkıntı yaşamamak adına tüm kontrollerin sonunda tasarımın taşma payına sahip olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Bu sayede geri dönüştürülemez bir hata yapmamış olduğunuz gibi telafi etmeniz de oldukça kısa sürer.

Matbaa sahiplerinin sıklıkla yaptığı yaygın hatalardan biri yanlış dosya formatlarına sahip olmaktır. Yazdırma projeleri için .png ve .gif dosya formatlarından kaçının çünkü bunlar yalnızca bilgisayarınıza yöneliktir ve PPI cinsinden ölçülür. Son baskı için bunları DPI ölçüleriyle birlikte pdf formatında göndermeniz gerekecektir, bu da baskı yapmanızı kolaylaştırır ve son tasarımlar mükemmeldir. Bu durumlara ek olarak tasarımların kusursuz işlemesi için taşma payının muhakkak kontrol edilmesi gerekmektedir. Baskı hatası ve oluşabilecek diğer pürüzleri de bu sayede yok etmeniz söz konusu olur.

Ne yazdırıyor olursanız olun, taşmalar yazdırma sürecinde hayati bir rol oynar ve bunları hariç tutmak iyi bir çözüm değildir. Taşma payı, belge kenarlarından geçmesi gereken sanat eseridir. Taşma payı için en az 3 mm alana ihtiyacınız vardır ve geniş formatlı öğeler kullanıyorsanız daha fazla alana ihtiyacınız olacaktır. Kartvizitlerin baskı sırasındaki taşma payının da uygun boyutlarda olması gerekir. Uygun olmayan kanamaların bırakılması, son baskıda beyaz kenarlıkların oluşmasına neden olacak ve ürünlerinizde düzgün baskılar oluşmayacaktır. Örneğin, kartvizit taşma payı boyutunun uygun olması gerekir; aksi takdirde son kağıt baskısını bozar.

3. Tasarımınızın çözünürlüğünün baskıya uygun olup olmadığının kontrol edilmesi

Çözünürlük, görüntüleri oluşturan küçük noktaların toplanması anlamına gelir. Genellikle inç başına piksel olarak ölçülür, ancak yazdırırken bunu inç başına nokta, yani DPI olarak ölçmeniz gerekir. Görüntüleri yazdırdığınızda ve bulanık çıktıklarında görüntünün çözünürlüğünü yükseltmeniz gerekir, bu da görüntüyü daha keskin hale getirir ve daha iyi basılmış görüntülere dönüşür. Genellikle 300 DPI yazdırma için standart çözünürlüktür ancak dosyaları aktarırken görüntünün çözünürlüğünün standart kaldığından emin olun. Bu da baskı hatası ve diğer her şey gibi kontrolü zorunlu olan işlerde geçerlidir.

Dosyalarınızı yazdırmaya gönderirken hatırlamanız gereken bir diğer önemli şey, onu iyice kontrol etmek ve yazım veya dilbilgisi hatalarını gidermektir. Bu hataların fark edilmesi kolaydır ve şirketinizin kısmına veya satışlarına pek iyi yansımaz. Bu nedenle, yazdırmadan önce hatasız olduklarından emin olmak için dosyalarınızın dilbilgisini manuel olarak veya çevrimiçi araçlarla kontrol etmeniz önemlidir.

Uygun olmayan görüntü çözünürlüğü tüm basılı materyallerinizi mahvedebilir. Çok düşük bir çözünürlük kullanırsanız resimleriniz ve grafikleriniz net bir şekilde yazdırılmayacak ve düşük kaliteyi yansıtacaktır. Resim ve grafik basımı konusunda deneyiminiz yoksa, yardım için bir basım şirketi temsilcisine danışmaktan çekinmeyin. Baskı hatası yapmamak için işi daha iyi bir şekilde bilen kişilerden destek almak da önemli bir konudur.

Kötü bir tasarımla başlarsanız, kötü bir ürünle bitirirsiniz. Özel bir baskı malzemesi oluşturma zahmetine ve masrafına katlanacaksanız, buna değdiğinden emin olmak istersiniz. Bunu yapmak için harika bir tasarım elde etmek için gereken zamanı, parayı ve çabayı harcamanız gerekir. Bunu yaparak nihai ürününüzün çekici ve etkili olmasını sağlayacaksınız. Sonuç olarak bakıldığında tüm bu süreçlerde bahsedilen şeylere dikkat ettiğiniz takdirde baskı hatası veya geri dönüştürülemez bir hatayı yapmak zorunda kalmazsınız. Özellikle iyi işler çıkarmak ve öğrenebilmek adına bu hususlara dikkat etmeniz gerekir. Kaliteli işler çıkarmak için öğrenmek ve bunları uygulamak pratik bir çözüm yaratır.

Ajans360
29 Aralık 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir