Pazarlama Kanunları Nedir? - Ajans360
Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Pazarlama Kanunları

Pazarlama Kanunları Nedir?

Pazarlama Kanunlarınla Genellikle Pazarlama Ustalarının inandıkları 2 büyük fikir vardır. Bunlardan ilki  tercih edilmek için markaların farklılaşması diğeri ise markanın daha da gelişmesi ve büyümesi için sadık müşteriler oluşturmasıdır.

Size Marka Konumlandırma Stratejileri nedir veya nelerdir bunlardan bahsetmek istiyorum. Marka konumlandırma, bir markanın pazar içerisindeki özgün ve ayırt edici yerini belirleme sürecidir. Bu stratejiler, tüketicilerin bir markayı rakiplerinden nasıl ayırt ettiğini ve değerlendirdiğini etkileyerek markanın pazardaki başarısını önemli ölçüde artırabilir. Size örnek verebileceğim Marka Konumlandırma Stratejilerinden bazıları şunlardır:

1.Değer Bazlı Konumlandırma: Bu strateji, markanın sunduğu üstün değere odaklanır. Özellikle fiyat hassasiyeti yüksek tüketicilere hitap eden markalar, mükemmel fiyat-performans oranıyla pazarda yer edinmeyi hedefler. Bu yaklaşım, tüketicilere “en iyi fiyat” veya “en yüksek kalite” gibi değer önermeleri sunar.

2.Kalite / Performans Konumlandırması: Marka, ürün veya hizmetinin kalitesi veya üstün performansı üzerinden konumlanır. Bu stratejide  genellikle premium markalar tarafından tercih edilir ve tüketicilere yüksek standartlarda ürünler sunduğu vurgulanır.

3. Kullanıcı Bazlı Konumlandırma: Burada marka, belirli bir kullanıcı grubuna özel olarak tasarlandığını vurgular. Örnek verecek olursak , profesyonel sporculara yönelik spor ekipmanları veya genç kesim için tasarlanmış teknoloji ürünleri gibi.

4. Psikolojik Konumlandırma: Buradaki olay ise  tüketicilerin duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarına hitap eder. Markalar, tüketiciyi özgünlük, macera, güvenlik veya rahatlık gibi duygusal ihtiyaçlar üzerinden cezbetmeyi amaçlamaktadır.

5.Rekabetçi Konumlandırma: Markanın, doğrudan rakipleriyle karşılaştırmalı bir şekilde konumlandırılır. Bu stratejide, markanın rakip ürünlerle karşılaştırıldığında neden tercih edilmesi gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

6. Yaşam Tarzı Konumlandırması: Buradaki  strateji, markanın tüketicilerin yaşam tarzlarına nasıl uyum sağladığını vurgular. Örneğin, sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemiş kişilere yönelik çevre dostu ürünler sunan markalar bu kategoriye girer.

7.Coğrafi Konumlandırma: Marka, belirli bir coğrafi alana özel olarak konumlandırılır. Bu, yerel pazarlara özel ürünler sunarak veya bölgesel özellikleri ön plana çıkararak yapılabilir .Aslında birçok müşterinin kullandığı az önceki yazıda size anlattığım konumlandırma stratejileri üzülerek söylüyorum ki, markanın başarılı ve olumlu sonuçlar alabilmek için yeterli değildir.Bir konumlandırma veya sloganla başaralı olunmaz bir marka başarılı olmak istiyorsa hepsini birlikte yapmalıdır.

Markaların oluşturduğu sistemde biraz merak uyandırmadan kaynaklı aslında. Mesela Diyet Cola içen insanların çoğu diyet yaptıkları için içmez merak ettikleri için içer. Başka örnek verecek olursak vejetaryan pizza yiyenlerin çoğu vejeteryan olmayanlardır. Bunların tek sebebi aslında meraktan kaynaklıdır, hepsi merak duygusuna bağlıdır.

Kanunlar Bölümü

Çifte Risk Kanunu (1.Kanun):

Bu kanun pazarlamanın babalarından biri olarak görülür. Diğer kanunların bundan sonra oluştuğu bundan çıktığını düşünürler. Peki nedir bu çifte risk kanunu bir bakalım. Marka büyümesi için müşteri sadakati önemlidir. Büyük ve küçük markalar arasındaki asıl temel fark, geniş müşteri tabanına sahip olmaktır. Dolayısıyla, markalar için uzun vadeli başarı, sürekli olarak yeni müşteri gruplarına ulaşmayı ve pazarlama stratejilerini yenilikçi yollarla genişletmeyi gerektirir.

‘’Yani özetlemek gerekirse büyük markanın büyük olmasının sebebi, aynı kişilere fazla satış yapması değil, daha çok sayıda insana satış yapmasıdır’’

Büyük Markalar Daha Az Oranda Müşteri Kaybeder (2.Kanun)

Müşteri kaybetmeyi önlemek imkansızdır .Markalar bunu yeni müşteri kazanarak büyüdükleri taktirde2 olumlu şeyi birden hissederler. Birincisi ilk kanunda olan açıkladığımız sadakat oranları biraz artar. İkincisi tüketici kayıpları ise oransal olarak azalmaktadır. Markaların çoğu müşteriyi elinde tutmaktan çok yeni müşteriler kazanmayı daha kolay ve cazip gördüğü için elinde tutmak için çabalamaz genelde yeni müşteriler çekmek için kampanyalar, reklamlar düzenlenir.

Tüketicilerin Yüzde 20’si Gelirin Yüzde 60’ını gerçekleştirir (3.Kanun)

Bir İtalyan iktisatçı var arkadaşlar bilir misiniz Pareto bu iktisatçımızın yayınladığı makalede şöyle bir sonuca varılmıştır. İtalyadaki ailelerin en zenginin yüzde 20’si İtalya topraklarının yüzde 80’ine sahipmiş. Bu çoğu kısımda da benzer sonuçlar vermiş. Buna benzer bir düşünce de var  sayın dinleyenler. Müşterilerin yüzde 20’si yüzde 60’ını gerçekleştirir. Tüketici veya B2B pazarlarında genellikle 80/20 olan kanun yerine 60/20 kanunu işler.

Yoğun Kullanıcılar Zamanla Seyrek Kullanıcı Olur (4.Kanun)

Konuya size şöyle sorarak başlamak istiyorum geçen sene aldığınız kaç şeyi giyiyorsunuz veya 4-5 sene önce aldığınız bir sweat’i veya pantolonu hala beğeniyor musunuz?

Ben sizin yerinize cevap vereyim cevap yüksek ihtimalle hayır burada anlatmak istediğimiz olay da tam olarak bu. Zamanla zevkler değiştiği için eskiden çok fazla alışveriş yaptığımız bir marka veya mağazadan artık nadiren alışveriş yapıyor olabiliriz. Veyahut tam tersi eskiden  çok az alışveriş yaptığımız siteden şimdi çok sık alışveriş yapıyor olabiliriz buradaki ana konu bu insanların fikirleri değişebilmektedir.

Doğal Tekel Kanunu (5.Kanun):

Pazarda büyük yere sahip olan markalar, bulundukları pazarda seyrek satım alma yapan tüketicileri kendilerine çeker. Az televizyona bakan insanlar genellikle popüler bir kanalı izlerken sürekli televizyona bakan insanlar hem popüler kanallara hemde az izlenen kanalları izlerler. En çok reyting alan dizilerin kitlesinin artmasının nedeni aslında seyirci artmasından değil az televizyona bakan insanları da kendisine çekmesidir.

Rakip Markalar Benzer Kullanıcılara Satış Yapar (6.Kanun)

Birbirine rakip olan markaların hitap ettiği hedef kitle ortalama aynıdır benzer kişilere satış yaparlar. Yapılan çoğu araştırmada da müşteriler neredeyse özellik  açısından tıpatıp aynıydı. Size bunu çok sevdiğim bir istatistikçi olan Andrew S. C. Ehrenberg’in bir sözü ile açıklamak istiyorum. ‘’Her markanın müşterileri ,ara sıra kendinden alışveriş yapan başka markaların müşterileridir’’

Büyüyen Markaların Algısı Güçlenir (7.Kanun)

Bir marka ne kadar büyürse ,marka imajı da o kadar yükselir. Yapılan araştırmada BİM en iyi algıya sahip olan market çıkmıştır .Pazar alanının da yüksek bir yere sahip olan BİM birçok kişinin hayatına girmiş olup daha fazla bir iletişimi olduğu için kendisinden almayan müşterilerin bile aklına ‘’ucuz market’’ olarak  yer etmiştir.

Her Kullanıcı Kendi Markasını Beğenir (8.Kanun)

Başlıktan da anlaşılacağı üzere her müşteri kendi kullandığı markayı beğenir ve değiştirmek istemez. Kimse kendi düşüncemi değiştireyim demez buna çocuklar bile dahil. Aslında reklamlarla insanları ikna etmek pek de kolay değildir bu genelde olmaz buradaki asıl mevzu aşinalıktır. Sürekli olarak reklamını gördüğü bir markayı insanoğlu denemek ister operatörünü veya herhangi bir markayı değiştireceği zaman merak ettiği reklamlardan aşinalık kazandığı markayı satın alır olay budur.

Kategorinin Satın Alma Nedenleri Her Markanın Algısını Belirler (9.Kanun)

Her markanın alıcısı onu alırken aynı nedenlerle aldığı için her markanın görüntüsü bu özelliklerden oluşur.

Rakip markalar, Pazar Payları Oranında  Müşterileri Paylaşır  (10. Kanun)

Rakip markalar, pazar paylarına göre müşterileri paylaşır. Bu dinamik, pazarın büyüklüğü ve rekabetçi yapıya bağlı olarak değişir. Her markanın müşteri çekme kapasitesi, yenilikçilik, marka sadakati ve pazarlama stratejilerinin başarısına bağlıdır. Bu anlatılan  süreç, markaların sürekli olarak kendilerini yenilemelerini ve müşteri ihtiyaçlarına daha iyi cevap vermelerini gerektirir, böylece pazarda kendilerine sağlam bir yer edinebilirler.

Satın alımlarda konular değişir mesela repertuar pazarında tek bir markadan alışveriş yapma oranı yüzde 20’yi geçmezken bu durum abonelik pazarında tek bir markadan alışveriş yapan oranı yüz 70’in altına düşmez.

Kaynak: Efsaneler ve Gerçekler Kitabı

Pazarlama Kanunlarıyla alakalı markanız için size ücretsiz destek olabiliriz.

Bizimle bu konuda en azından neler yapabiliriz bizimle tanışmanızı tavsiye ederiz.

Lütfen iletişim sayfamızdaki formu doldurarak bizden randevu alınız.

Sonra markanızla ilgili hangi pazarlama kanunlarından yararlanarak markanızı konumlandırabiliriz bunlara beraber bakabiliriz bizimle hemen iletişime geçiniz.

Ajans360
27 Mayıs 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir