Mobil Uygulama Tasarımı - Ajans360
Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Mobil Uygulama Tasarımı

Mobil uygulama tasarımı, dijital dünyanın hızlı ama etkili reklam araçlarının başında gelmektedir. Nedeni ise basit: Estetik hitap ve pratik kullanım. Kafanız karıştı, öyle değil mi? Hadi bu konuyu biraz daha açalım:

Marka kimliğinizi hatta bilinirliliğinizi destekleyen yegane unsur reklamlardır. Sizi tanımlayan ve paylaştıran ise bu reklamların niteliği. Hal böyleyken sizin adınıza geliştirilmiş bir uygulamanın dört duvardan ibaret olmasını ister miydiniz? ‘Hayır’ dediğinizi duyar gibiyiz. Bu nedenle bu yazı içerisinde sizlere; mobil uygulama tasarımı nedir hatta mobil uygulama tasarımı nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını anlatmaya karar verdik. Endişelenmeyin, uygulama geliştirmenin tasarıma kıyasla çok daha önemli olduğunun bizler de farkındayız. Peki ya siz? Siz de uygulama geliştirirken uygulama tasarımının atlanmaması gereken önemli ve etkili bir model olduğunun farkında mısınız?

Tam da bu yüzden, Ajans360 ekibinin profesyonel ağı içerisinde kısa bir gezintiye çıkmak isteyebilirsiniz.  Hatta örnek projelerimizin olumlu etkilerinden haberdar olmak isterseniz; internet sitemizde yer alan, projelerimiz sayfasını inceleyebilir ve etkin rollerimizden payınıza düşeni alabilirsiniz. “Her iş onu yapanın yüklediği anlamı taşır” demiştik, bizzat deneyimlemek isterseniz, burada olacağız.

Yine de artık asıl konuya geçmeye ne dersiniz? O halde başlayalım!

Mobil Uygulama Tasarımı Nedir?

Mobil uygulama tasarımı nasıl olmalı gibi sorular çok eskide kaldı! Çünkü artık her şeyin başı özgünlük. Yine de nedir sorusuna değil de ne değildir sorusuna cevap vererek, açıklamaya başlayalım. Mobil uygulama tasarımı yalnızca estetik bir arayüzden ibaret değildir. Hatta bu anlamda tasarım, başlı başına bir yaratma ve geliştirme davası gütmektedir. Bir bakıma uygulama tasarımlarının kendi alanlarında etkin iş dallarına dahil olduğunu da söyleyebiliriz. Ayrıca mobil uygulama tasarımları, günümüzde iyiden iyiye artan dijital rekabetin de ürünüdür. Bu rekabet ise stratejik farklara ve yapılandırmalara bağlı olarak bazen dengeli bazen de tamamen dengesiz bir şekilde seyretmektedir. O halde tasarım noktasında bir terazi aramak yerine, hedef koymak çok daha akılcı olacaktır.

Mobil uygulamaların tasarımları programlama ve teknik destek gerektiren başlıca konulardır. Daha da özetlenecek olursa etkili bir mobil uygulama tasarımının pek çok farklı bileşenin ortak sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Uygulama tasarımı denilince akla ilk gelen kavramlar ise şunlardır:

  • Akış şeması ve ekran geçişleri
  • Arayüz tasarımının şematik planı
  • Logo, simge vb. dahil olmak üzere tüm ek yüklemeler

Mobil Uygulama Tasarımı Nasıl Yapılır?

Mobil uygulama tasarımı online bir etki yaratacak olsa bu etkinin somut bir reklam doğuracağını unutmamalısınız. Bu nedenle tasarımın yapılmasını tek bir çalışma olarak görmemeli hatta mümkünse birden çok kişiyle yani tam ve profesyonel bir ekiple çalışmalısınız. Çünkü böylesi bir tasarımın size sunabileceği çok büyük ve önemli pozitif verilerden bahsetmek mümkündür ve bu durum, mutlaka kaliteyi arttırmaya yönelik planlanmalıdır. O halde gelin, tasarım aşamalarının nasıl seyrettiğinden bahsedelim.

1. Araştırma

Bilinirlik, popülarite ya da güncel medyanlık… Bunların tümü kurumsal bir firmanın yegane standartlarıdır, hatta hemen hepsi gereklidir. Bu yüzden sıkı bir araştırma yapmak, ilk aşama olmalıdır. Fikriniz sahiden de iyi mi? İyi bir gözlem yaptınız ve rakip analizlerine yer verdiniz

mi? Renk kombinasyonları, tipografi seçimleri, görsel dil, işitsel formlar ve diğer araçların tümü sizi yansıtmalıdır. Teknik anlamda denetlenmiş ve kullanılabilir olmaları ise bir başka maddenin konusu. Fakat konunun başında tüm bu seçimlerden ne derece emin olduğunuzu gözden geçirmekte yarar var.

2. UI / Arayüz Tasarımı

UI yani User İnterface, arayüz tasarımı anlamına gelmektedir. Fakat tek başına arayüz oluşturmak, uygulama tasarımının bütünü için herhangi bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü arayüz yani UI, kompozisyonun ayrıntılarını değil genel yapısını temsil etmektedir. Yine de bu kısım da en az diğer tasarım süreçleri kadar önemlidir. Sonuçta bütünü oluşturan kemik kadro arayüz tasarımının sayesinde şekillenecektir.

3. UX / Kullanıcı Deneyimi

mobil-uygulama

UX bir başka deyişle User Experience, kullanıcı deneyimi anlamına gelmektedir. Fakat bu ibare özünde web sitesinin ya da uygulamanın temel teknik özelliklerine işaret etmektedir. UI aşamasına kıyasla daha ayrıntılı teknik çizim ve becerilere ihtiyaç olsa da ana hedef, kusursuzluktan ziyade yine özgünlük olmalıdır. Bu anlamda kullanıcı deneyimine etki edebilecek her türlü gereksinim ya da araç, bahsi geçen aşamanın ürünüdür. Kısaca UX planlaması işin önemli ve nispeten daha ayrıntılı parçasıdır da diyebiliriz.

Mobil Uygulama Tasarımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Buraya kadarki bütün kısımlar işin özünü oluşturuyor elbette. Fakat bir de püf noktalar var ki her marka özelinde güncel görünümler ve uygulama türü ilişiğinde aktif roller edinebiliyorlar. Nasıl mı? Gelin bu durumu, mobil uygulama tasarımı hakkında bilinmesi gerekenler başlığı altında listeleyerek açıklayalım. İşte o satır araları:

  • Pratikliğin altını defalarca kez çizdik. Bu anlamda pratiklik, aslında uygulamanızın kullanım kolaylığına işaret ediyor. Çünkü kitlenize dahil olan ya da olmayan herkesin ilgisini cezbedebilmeniz, kullanım kolaylığı maddesine dikkat etmenizden geçiyor. Daha basit tabirle kısa bir örnek verecek olursak; akıllı cihaz kullanımı pasif olan biri için bile rahat erişimin öneminden bahsedebiliriz, öyle değil mi?
  • Özgünlük! Uygulamanızı markanıza bağlayacak olan tek unsur logonuz ya da sloganınız olmamalı. Tıpkı hizmet ya da ürünleriniz gibi vizyon ve misyonunuzu da uygulama tasarımına dahil etmelisiniz. Ancak bu sayede kurumsal kimliğinizi yansıtabilir ve hem erişilebilir hem de aktif bir uygulama oluşturabilirsiniz.
  • Cihaz uyumu ise yadsınamayacak ölçüde önemli teknik bir püf nokta. Nedeni ise hayli basit: Tüm ekranlarda paylaşılabilir bir platform oluşturmak, her bakımdan kitlenizi geliştirerek arttıracaktır. Gelişim odaklı bir kitle ise dijital rekabetin kanatlarını oluşturur.
  • Kişiselleştirilebilir bir uygulamaya sahip olmak ise etkili bir reklam aracıdır. Müşterilerinize sunacağınız ürünün ya da hizmetin bile ‘özel’ tanımına girmesi kitleyi harekete geçirir. Bu halde direkt uygulamada kişiselleştirilebilir alanlar yaratmak, örneğin kullanıcı girişi gibi, hem yükleme oranını hem de uygulamada geçirilen süreyi arttıracaktır.
  • Filtreleme özelliği ise özellikle e-ticaret alanında uygulama türüne sahip markalar için vazgeçilmezdir. Ancak hizmet odaklı uygulamalarda da filtreleme araçları kullanılabilir. Bu tarz özellikler, kullanıcının deneyimini pozitif yöne etkileyen ve sizi rakiplerinizden ayrıştıracak olan stratejilerin parçasıdır.
  • Son ve en önemli etkilerden bir diğeri ise yönlendirmedir. Yönlendirmeler yalnızca URL’lerden ibaret olmayan ve oldukça etkili yöntemlerdir. Örneğin standart bir yazı içerisinde bile güncel bir kampanyaya yönlendirmede bulunabilir ve teknik bağlantıları kullanarak, kısayollar üzerinden müşterilerinizi cezbedebilirsiniz.

Elbette bu işlemlerin tümü teknik anlamda yeterlilik ve hatta kimi durumlarda uzmanlık gerektirmektedir. Tek başınıza tüm bu süreci yönetmek yerine, daha detaylı bir danışmanlık almayı tercih edebilirsiniz. Hatta danışmanlık bir yana, direkt hizmet almak bile sizin tercihinizdir. Eğer kaliteli bir destek almak istiyor ve bulunduğunuz noktayı geliştirmeye dair büyük bir istek duyuyorsanız; internet sitemizde yer alan, iletişim sayfası üzerindeki bilgileri kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz. Ajans360 ekibi olarak, her daim en güvenilir ve profesyonel desteği sağlamak adına burada olacağız!

Ajans360
15 Ağustos 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir