Mobil uygulama geliştirme dendiğinde aklınıza gelebilecek pek çok farklı detaydan bahsedebiliriz. Çünkü mobil uygulama geliştirici araç sayısı yoğunluğu, azımsanmayacak kadar çoktur. Bu durum özellikle artan teknoloji ve güncel mobil cihaz artışıyla, dolayısıyla da yazılım ve uygulama talepleriyle açıklanabilir.
Fakat bu yazı içerisinde yalnızca teknik araç tanımlarından bahsetmeyeceğiz. Bunun yerine işinize yarayabilecek temel mobil uygulama gelişimi faktörleri üzerinden gideceğiz. Örneğin, bu kadar abartılan mobil uygulama geliştirme nedir? Evet, ilk önce bu gibi temel soruları yanıtlayarak başlayacağız. Akabinde ise en sık merak edilen diğer soruları yanıtlayarak, sizleri aydınlatacağız. Hepsi ve daha fazlası için yazının devamını okumayı unutmayın!
Ayrıca mobil uygulama geliştirme konusu ile ilgili ya da bağımsız diğer sorularınız için, her an iletişim bilgilerimiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. Ajans360 ekibi olarak sizlere hem güvenilir hem de kaliteli bir hizmet vermek için burada olacağız! Peki ya siz?
Mobil Uygulama Geliştirme Nedir?
Mobil uygulama geliştiricisi, akıllı cihazlar için yazılım ile uygulama hazırlığında bulunan ve yine bu yazılım ile uygulamaların güncel takibiyle ilgilenen kişilere denmektedir. Bu doğrultuda mobil uygulama geliştirme kavramı da yine bu yazılım ve uygulamaların menşeindedir. Peki ya geliştirme? İşte bu aşama, tekniğin ve bilginin ürünüdür. Çünkü mobil uygulama geliştirme, beraberinde farklı ve oldukça değişken yan detayları da getirmektedir. Bunlar neler diye soracak olursanız; sizin için kısa bir liste hazırladık:
- Hedef kitle ve rakip analizlerini yapabilmek
- Ergonomik bir alan yaratmaya, basitliğe dikkat etmek
- Farklı işletim sistemlerinin gerekliliklerini ön görebilmek
- Cihaz uyumluluğunu odaklayabilmek
- Özgün, profesyonel ve detaycı bir tasarım yakalamak
- Teknik desteği ve imkanları tek paydada bütünleştirebilmek
- Bütçe ayarlamasını iyi yönetmek
Bu noktada kafanız bir nebze karışmış olabilir. Çünkü standart bir marka özelinde bir uygulama geliştirmenin, rakip analizleriyle ya da rekabetle olan ilişkisini çözememiş olabilirsiniz. Öyleyse bu açıklamayı kısaltalım: Reklam, uygulama üzerinden yöneteceğiniz bir detaydır. Ancak etkili ve getirisi olan bir bütçeyi de beraberinde getirir. Dolayasıyla uygulamanızın kullanıcı için sizi hatırlatan, sizi anlatan ve sizi kanıtlayan biçimlere girebiliyor olması gerekmektedir. Bu ise ancak yukarıdaki maddelerin tümünün birden uygulanmasıyla birlikte gerçekleştirilebilir.
Mobil Uygulama Geliştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Peki ya mobil uygulama geliştirirken nelere dikkat edilmelidir? Aslında bu sorunun cevabının ufak bir kısmına, yukarıdaki paragrafta değindik. Hatta neredeyse, kaliteli bir mobil uygulama geliştirme tekniğinin tüm markanızı doğrudan etkilediğini bile söyleyiverdik. O halde yine de diğer gerekliliklerden hatta tabiri caizse önemli püf noktalardan bahsedelim. İşte mobil uygulama geliştirirken dikkat edilmesi gerekenler:
- İyi bir amaç belirlediğinizden emin olmalısınız. Kurumsal bir uygulama için bile doğru bir hedef fark yaratacaktır.
- Sağlam bir bütçe belirlemeli fakat yüksek bir tutar yerine dengeli bir maliyet hesabı tutmaya özen göstermelisiniz.
- Hangi işletim sistemine ya da sistemlerine hitap edeceğinizi belirlemelisiniz. Çapraz platform kullanımının hedef kitleyi arttırdığı bilinen bir gerçek olsa da kimi durumlarda tek platform yeterli olmaktadır.
- Rakiplerinizi ve içerisinde bulunduğunuz piyasayı gözlemlemelisiniz. Sıkı bir analiz yapmalı ve pek çok şeyi ayrıca raporlamalısınız. Bu sayede farklı deneyimler elde edebilir ve sizden önceki işler üzerinden müşteri yorumlarına dair fikir oluşturabilirsiniz. Ki bu durum size, daha iyi bir alan gelişimi sağlayacaktır.
- Tasarımın özelleştirilebilir olması için özen göstermeniz gerekecektir. Kişiselleştirilebilir detaylar, filtrelemeler, kimlik algıları vb. gibi pek çok yan detay aslında size faydalı olacaktır.
- Son olarak, muhakkak bir sonraki adımlarınızın çizelgesini de önceden hazırlamalısınız. Çünkü dijital dünyanın her an gelişimde olması atlanacak bir unsur değildir. Bu açıdan ona ayak uydurabilmeli ve güncel kalabilmelisiniz.
Mobil Uygulama Geliştirme Adımları Nelerdir?
Mobil uygulama geliştirme adımları, esasen yukarıda belirttiğimiz püf noktalar ile doğru orantılı olacak biçimde şekillenmektedir. Çünkü söz konusu mobil uygulama geliştirme olduğunda pek çok aşama, aslında gereklilikten doğan bir bütündür. Durumu şu şekilde de özetleyebiliriz: Mobil uygulama geliştirme adımları genel kategoride 5 ana işleme ayrılmaktadır. Bu işlemler sırasıyla şunlardır; uygulama analizi, rakip analizi, kullanıcı deneyimleri, programlama ve test etme. Tüm bu adımların detaylarına ise aşağıdaki başlıklar üzerinden erişebilirsiniz.
- Uygulama Analizi: Mobil uygulama geliştirirken ilk adım analizden geçer. Fakat analiz aşamasının doğru bir çizgide ilerlemesini istiyorsanız, öncelikle muhakkak kendi ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Bu aşamaya her ne kadar uygulama analizi desek de aslında uygulamanızın belki de kendinizin ihtiyaçlarını incelemelisiniz. Örneğin; neden bir uygulama geliştirmek istiyorsunuz, nasıl bir uygulama sizin kurumsallığınızı destekleyebilir, beklentiniz ne, nasıl talepleriniz var…vb.
- Rakip Analizi: Bu aşama ise tamamıyla kendi piyasanızdaki rakiplerinizi, dahil olduğunuz pazaryerlerini ve hatta bu pazaryerlerinin geçmiş süreçlerini incelemeniz gereken safhadır. Amaç beğenilen yanları kopyalamak değil; varsa eksik kısımları gidermek adına tetikte olmak ve olumlu iyileştirmeleri özgünleştirerek evirmek olmalıdır. Zaten kendi piyasanızın içerisinde yer alan bir başka firma ya da markayı kopyalamak, onlara değil size zarar verecektir.
- Kullanıcı Deneyimi: User experience de denilen kullanıcı deneyimi, tek yönlü bir portfolyodan ibaret değildir. Yani burada kullanıcı deneyiminde kasıt; yalnızca uygulamanıza gelecek tepkileri beklemek olmamalıdır. Burada beklenti ve talepler toplanmalı, şikayetler dinlenmeli ve gereken tüm iyileştirmeler hızlı bir biçimde yapılmalıdır. Yanı sıra user experience ile müşterinizin uygulamanızı tanımasına da ihtiyaç duymaktasınız. Çünkü kullanıcının uygulama üzerindeki deneyimi, esasen sizin için teknik bilgi anlamına gelmektedir.
- Programlama: Bu aşama mobil uygulama geliştirme aşamalarının en vazgeçilmez ve aynı zamanda da en teknik kısmıdır. Dolayısıyla bu aşamada yalnızca akılcı düşünebiliyor olmak size yetmeyecektir. Profesyonel bir destek almanız, her zaman için daha iyi yanıt verir. Ayrıca programlama aşaması, tercih edilen alt yapıya ve hatta işletim sistemlerine göre değişkenlik gösterecektir. Tüm bunların göz önünde bulunduruluyor olmaları önemlidir.
- Test Etmek: Mobil uygulama geliştirme adımlarının, yayınlama kısmına geçmeden önceki son basamağı test aşamasıdır. Dolayısıyla her bakımdan önemli ve hatta biraz da zahmetli olması beklenmektedir. İşin zahmet kısmı ise var sayılan son hataların düzeltilmesinden ileri gelmektedir. Son anda yapılacak bu gibi testler, markaların özellerinde kimliklerini korumalarına ve reklam kapasitelerinin zedelenmeyişine yardımcı olmaktadırlar.
Sizler de mobil uygulama geliştirmek istiyor fakat bunu yaparken en sağlıklı ve emin adımlarla ilerlemek istiyorsanız; Ajans360 ekibi olarak bizler, her daim burada olacağız! Benzeri diğer sorularınız için ise blog kısmımıza bakmayı unutmayın!