Markalaşma nedir? sürecinin her aşaması sancılıdır. Çok ince ayrıntıya kadar dikkat etmek gerekiyor. Marka yaratmak hiç kolay değil bir de jenerik bir markanız olsun istiyorsanız hiç kolay değil ama imkansız da değil.
Markalaşma nedir?
Tüketici kitle tarafından bakıldığında markanın özgün ve dik duruşu ve güçlü yapısı ile algılar yaratır. Bir marka bir kurum veya kuruluşu tanımlar kendine özgü yapısı, içerikleri ve yaptığı çalışmalar sonucu bir kimliğe sahip olur ve tüketicilerin gözündeki marka değeri buna göre belirlenir. Markanız için markalaşma tekniklerini uyguluyor musunuz genel olarak birçok marka uyguluyor. Markalaşma tekniklerini sadece büyük firmalar uygulamıyor küçük işletmeler de iyi sonuçlar alıyor.
Örnek: Bir market alışveriş poşetini düz, sade bir şekilde kullanırken diğer bir market ise kendi logosunun olduğu ve üzerinde teşekkürler yazdığı bir alışveriş poşeti kullanıyor. Buna markalaşma diyoruz. Coca Cola, Adidas veya Mercedes gibi uluslararası isimlerle bağdaştırırken, markalaşma en pahalı olması gerektirmez. Markalaşma bir ürün bile gerektirmeyebilir.
Mizahçı Dave Barry “bunu uydurmuyorum” Dave Barry bu sözü söyleyerek aslında kendisini markalaştırıyor.
Markalaşma İpuçları
- Hedefinizi daraltın
Markalaşmak için her kategoride olmak yerine tek bir kategori belirleyin ve hükmetmeye başlayabilirsiniz alanınız daha küçük bu sizi daha avantaj sahibi yapacaktır. Yayılımcı olmak yerine başlangıçta küçük başlayın. Rekabetin olduğu bir platformda büyümeniz hiç kolay olmayacak. Bu nedenle küçük küçük başlayın yoksa markanızı kimseler görmeyecektir.
- Akıllı ol ve Düşün
Tek isim bulmak bir markayı oluşturmaz. Bulacağınız isim insanların bildiği şeyler içersin anlamlı iki çift birleşimini içerebilir ama büyüme hedefiniz çok yüksek ise en ince ayrıntısına kadar düşünmelisiniz.
Örnek: E-ticaret sitesi olan Ali baba, Kurucusu Jack Ma bu ismi bulduğunda herkesin bildiği ali baba ve 40 haramiler aklına gelmesiyle ve alfabenin ilk harfi A olup kolay erişim sağlanabilmesi için bu ismi oluşturmuştur.
- Strateji
Stratejiniz kötü olursa marka isminiz bile size yardımcı olamaz. Doğru bir pazarlama stratejisi oluşturun. Markanız ve ürün ve hizmetlerinizi de isimlendirebilirsiniz.
- Güçlü görsel
Stratejinizi güçlendirecek ve birlikte kendi markanız hakkında bilgi veren görseller kullanmaya dikkat edin.
- Markanızı Korumak
Marka itibarınızı korumak artık en önemli şey olmalı Dijital platformlar artık eğlence amaçlı kullanılabiliyor markanız hakkında markanızı küçük düşürücü şeyler kullanılabilir. Siz de bunu sürekli kontrol edemeyebilirsiniz. Dijital ortamlarda kontrol altında tutan bir ekibe ihtiyaç duyabilirsiniz.
- ÜRÜN DEĞİL İHTİYAÇ ÜRETİN
Müşterileriniz için onların ihtiyacı olacağı ürün ve hizmetler üretin yoksa hiçbir müşteri ihtiyacı olmadığı bir şeyi almayı tercih etmez. Hangi ürünü sunarsanız sunun ihtiyacı yoksa alıcı olmayacak hedef kitlenizi daraltmanız bu yüzden önemli yeni başlıyorsanız rakip markaların sunmadığı görmezden geldiği ihtiyaçları siz sunmalısınız ve tüketicilerinize yakın hissettirin bu sayede markalaşma sürecini daha dikkatli bir şekilde hızlandırmış olacaksınız.
Diğer BLOG yazılarımızı inceleyip okumanızı önerebilirim Markanız hakkında bir konuda çalışma yapmanız sizi en iyisi yapmayacaktır.
Markalaşmak için size ihtiyacım var