Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Yapay Zeka Teknolojileri ile Oteller Nasıl Değişiyor?

Günümüzde çoğu firma sunduğu hizmeti yapay zeka teknolojileriyle entegre etmeye çalışıyor. Daha çok müşteri çekmek, geri dönüşleri arttırmak ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi sunabilmek adına her gün chatbot ve yapay zeka uygulamaları geliştirilmeye çalışılıyor. Hatta potansiyel müşteriler için arama motoru servisi, sanal asistan gibi hizmetler sağlanıyor.

Genellikle hizmet sektöründe yer alan şirketlerin birçoğu, dijital ortamdaki planlarını yapay zekayla kurgulayarak hedefe emin adımlarla yürümeye çalışıyorlar. Yapay zeka teknolojilerine önemli bir örnek vermek gerekirse Google Flight, olası uçak rötar sürelerini vermeye başladı. Üstelik bunu havayolu firmalarından önce açıklamayı başardı. Yapay zeka bu ve bunun gibi örneklerle her geçen gün gelişiyor. Müşterinin temel alındığı otelcilik sektöründe de yapay zeka ile entegre yürütülen işler başarı getiriyor.

Seyahat ve Arama Motoru Deneyimi

Booking.com tarafından yapılan araştırma sonucunda tatile giden insanların 3’te 1’i bir önceki seyahat tarihine göre yapay zekanın gelecek seyahat planını yapmalarına izin veriyor hatta bundan rahatlık ve mutluluk duyuyorlar. Yalnızca bu veriler baz alındığında seyahat firmaları, müşterileri için yapay zeka ile kişiselleştirilmiş seyahat alternatifleri sunabilirler. Hatta TUI Group ile AI Utrip firmaları, kişiselleştirilmiş seyahat planlama hizmeti yaratmak adına bir araya gelerek bit uygulama tasarladı.

Bit Uygulamaları

Bu uygulama kapsamında firma, müşterilerin seyahatlerini ‘Gastronomi, ‘Alışveriş’, ‘Keyif’ gibi kategorilerde puanlamalarını istedi. Buna ek olarak da yolcuların daha rahat seyahat edebilmeleri adına ‘seyahat amacı’, ‘seyahat tarzı’ gibi bilgilerin de eklenmesi talep edildi. Elde edilen veriler karşılığında da uygulama, milyonlarca olasılık arasında kişiselleştirilmiş özel bir günlük rota çıkardı.

AI Utrip

San Francisco’da bir butik otel zinciri olarak hizmet veren Personality Hotels de kendi rota planlama hizmetini sunabilmek adına Utrip’i kullanıyor. Farklı arayüze sahip olsa da uygulamanın amacı yolculara kişiselleştirilmiş seyahat hizmeti sunmak. Kısıtlı süreye sahip gezginler için son derece yararlı bir çözüm olan bu tarz uygulamalar, kişilerin daha planlı hareket etmelerini ve zamanı iyi yönetebilmelerini sağlıyor. Üstelik Utrip, yalnızca rota belirlemekle kalmıyor, geçmiş deneyimlerinizi ve puanlamalarınızı göz önünde bulundurarak hoşunuza gidebilecek aktiviteler öneriyor.

Otel Rezervasyonu

Otellerde müşterilere en çok sıkıntı yaratan durum kayıt esnasında doldurulması gereken form ve giriş belgeleri oluyor. Yapılan araştırmaya göre bu formların tamamını her 20 müşteriden yalnızca 1’i dolduruyor. Bu konuda da chatbotlar müşterilerin işini kolaylaştırıyor. Ziyaretçiler bu sanal asistana şehir hakkında sorular sorabilir, otelin sağladığı hizmetler hakkında bilgi alabilirler. Hatta fiyat kontrolü ve rezervasyon gibi seçenekler de bulunuyor. Üstelik Facebook Messenger ve Whatsapp gibi popüler uygulamalar üzerinden de gerçekleştirebilirler.

Chatbot Yapay Zeka

Chatbotun cevaplayamadığı sorularda ise konu hakkında otel çalışanlarına danışılabilir. Bu tarz soruların chatbotun geliştirilmesinde yeri çok büyük. Bu sayede gelecek sefere aynı soruyla karşılaştığında chatbot rahatlıkla cevap verebilir. Oteller için de anında geri bildirim olanağı sunan bu teknoloji sayesinde hem müşteri etkileşimi kolaylaşır hem de rezervasyon sürecindeki iş yükü azalır. Doğru kurgulanmış bir planda müşterilerin doldurmaya erindiği kayıt formundaki bilgiler dahi alınabilir.

Oda Asistanı

Chatbotlar ve sesli asistanlar daha kolay ve hızlı hizmet verebilmek adına odalarda dahi bulunuyorlar. Böylelikle konaklama ve tatil deneyimleri değişiyor. Kaldığınız odada sizin için alarmı kuran, etkinliklerinizi hatırlatan hatta sorularınızı cevaplayan bir sanal asistan oluyor. Ülkemizde henüz yaygınlaşmasa da Edward of Edwardian Hotels, Cosmopolitan Las Vegas Otel gibi kaliteli hizmeti amaç edinmiş otellerde çoktan sanal asistan hizmeti başladı.

Hatta Amazon ve IBM gibi geliştiriciler de konaklama deneyimini farklı boyutlara taşımaya yardımcı özel asistanlarını otellere sunmaya başladı. IBM’nin geliştirdiği Watson Sanal Asistanı, Amazon tarafından geliştirilen Alexa’ya oranla müşteri verilerini sakladığı için daha çok tercih ediliyor.

Akıllı widgetlar(küçük programcıklar) ile direk rezervasyon artar mı ?

2019 araştırması (2019 Leisure Travel Study), Gezginlerin %86,7‘si rezervasyon yapmadan önce otelin web sitesini ziyaret ediyor. Otelimizin web sitesini ziyaret eden potansiyel bizde konaklama imkanı olan müşterileri peki nasıl oluyorda rezervasyona dönüştüremiyoruz. Ziyaretçi istatistikleri iyi fakat rezervasyon yoksa sorun bizde!

Direk rezervasyona dönmeyen ziyaretçilerin kanal tercih etmelerindeki başlıca sebepler;

Web tasarımı otelinizin ruhunu ve tasarımını yansıtmıyorsa,
Sıradan hazır şablon web tasarım sitesine sahipse,
SSL sertifikası kurulmammış ve güvenilir değilse,
Online rezervasyon motorunuz yoksa,
Akıllı telefonlarda doğru bir deneyim sunamıyorsak,
Websitemizin fiyatlarının en iyi fiyat olduğunu ispatlayacak akıllı widgetlar yoksa,
Özel kampanya ve promosyonlarımızı anlatamıyorsak,

Bugüne kadar yüzlerce otele verdiğimiz hizmetlerin yanına artık akıllı widgetlar ile rezervasyon artırmak mümkün olacaktır. Sultanahmet bölgesinde bir zincir marka için çalışmaları tanımladığımızda bu ürünleri sizler ile test imkanı bulacağız.

Melih Örnekbaş
06 Şubat 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir