Marka Kimliği Nedir? - Ajans360
Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Marka Kimliği Nedir?

Marka Kimliği Nedir?

Marka Kimliği Nedir? Markalar aslında rekabetten farklılaşmaz ama ayrışabilirler. Burada pazarlayan elemanların özünü ettikleri farklılaşmanın 2 farklı anlamı vardır. Birincisi markanın yeniliğe, yani inovasyona giderek rakip firmaların ellerinde olmayan değişikliklere sahip olmasıdır. İkincisi ise markanın elle tutulabilir olmayan bir özelliği sahiplenerek insanların zihinlerinde akılcı bir yere sahip olmasıdır.

Bir de hiç duydunuz mu bilmiyorum ama markanın diğer markalardan ayrışması var. Bu nasıl oluyor derseniz, hemen söyleyelim. Bir marka, diğer markalardan sloganlarından, amblemlerinden, kullandıkları müziklerden, renklerinden ve hatta logo tasarım gibi unsurlardan ayrışabilir. Bu ayrıştırıcı özellikler, eski Türkçe adıyla, markanın “alameti farikaları” olarak adlandırılır.

Bir enstitü ’de markaların rekabetten farklılaşamayacağını ama ayrışabileceğini öne sürer. Byron Sharp’a göre bir ürünü markalamanın kullanıcı açısından 3 adet önemli işlevi vardır.

1.İnsanoğlu markalar sayesinden de hangi şirketten alışveriş yaptığını hangi şirketin ürününü kullandıklarını bilirler.

2.Kulak aşinalığı veya göz aşinalığından duyduklarını veya gördükleri reklamları markalar ile eşleştirirler.

3.Satış kısımlarında markalanmış ürün ve hizmetleri çok daha basit ve hızlı şekilde ayırt ederler.

Günümüzde bazı markalar logolarını, renklerini, ambalajlarını marka isimleriyle birlikte başarılı bir şekilde insanların hafızasına kazımıştır. Bunlara örnek verecek olursak Nesquik markasının tavşan ile özdeşleşmesi, ya da bir parça ıssırılmış veya kesilmiş elma siz  nasıl tabir etmek isterseniz  İPhone markası ile özdeşmiştir. Bir marka düşünün bu marka kendi işitsel ve görsel unsurlarını ne kadar tüketiciye aşılar ise o zaman ‘’ pazar varlığı’’ oluşmaya başlar. Marka ne kadar çok göz önünde bulunur ve insanların aklında kalıcı yere sahip olursa işte o zaman Pazar varlığı güçlenmeye başlar. İnsanlar bu işitsel ve görsel unsurlar sayesinde bir satış kanalına gittiği zaman bu bir market veya mağaza vb yerler olabilir, işte orda fark edip alma ihtimalleri artar.

Marka İsmi Nedir:

Dikkat etmemiz gereken diğer bir hususlardan biriside markanın ismini küçümsemememiz gerekir. Evet sadece iyi bir isimle marka olunmaz ama iyi bir isim her zaman avantaj sağlar. Güç katar, zaman ve para tasarrufu sağlar iyi bir isim her zaman iyi bir başlangıç demektir ve asla pişman olmazsınız.

Gelin hep birlikte markanın isminin ne gibi işe yaradıklarını konuşalım

  • Markanın ismi pazarladığı üründen veya hizmeti rakiplerinden ayrıştırır. Farklı bir isim her zaman daha iyidir genel isimlerden uzak durmak gerekir diye düşünüyorum.
  • Rekabete benzeyen adlar biraz sıkıntı çıkarabiliriz neden diyecek olursanız, markanın asıl işlevini ortadan kaldırır ve diğerlerinden ayrışmasını engeller.
  • Bir önemli husus ise geleceği de düşünmemiz gerekir. Kısaca açıklamak gerekirse ben ileride daha geniş bir yelpazeye sahip ürünler sattığım zaman o isimin bana sıkıntı çıkarmaması lazım çünkü başta sadece örnek veriyorum tişört satarken ileride sweat-shirt, hırka ,pantolon, sapka gibi birbirinden farklı birçok şey satabilirim bu sebepten markanın adının geleceğe göre de isim isminin olması gerektiğini düşünüyorum.
  • Evet gelelim son kısım’a, bir marka isim koyarken yabancı dillerde kötü çağrışım yapan şeylerde koymamamız gerekir yarın, bir gün  global’e açılabilirsiniz evet imkansızmış gibi geliyor ama neden olmasın değil mi? Neyse dediğim gibi gelecekte global’e açıldığınız zaman marka isminiz size sıkıntı çıkarmasın diye baştan sizlere söylüyorum.

Markalar da en güzel iletişim isimdir, markanın sahip olacağı en değerli şeydir yani. Çünkü insanlar bir markada ilk olarak isime bakarlar sonra logoya renklere vs diyerek bu devam eder.

Türkiye’de girişimcilerin değeri 90’lı yıllardan sonra markanın değerini anladılar. Dünyada değerli markaların çoğu Batılı firmalardır. Bu sebepten ötürü bizim girişimcilerimiz markalarını geliştirip adını duyurmak yerine markalarına yabancı bir isim koyarak ‘’kalite’’ algısı yaratma yoluna gittiler. Geliştirmeden ,sadece ismini yabancı yaparak  işin özünde olan eksiklikleri kapatabileceklerini sandılar.

Mühendislik ve makine alanında Almanca, takı, moda ve kozmetik gibi ürünlerde Fransızca diğer bütün kısımlarda ise İngilizce isimler seçtiler. Keşke bu kadar kolay olsaydı bir isim koyularak marka olunabilseydi.Evet size yukarıda anlattım, marka ismi çok önemli ama sadece iyi bir isimle marka olunamayacağı çok aşikar.

Günümüzdeki çoğu firma isimlerinden memnundur, ancak memnun olmayan kısımlarda  vardır tabi ki bunu kökten değiştirerek güzel bir başlangıç yapmak isterler.

Markanın isminden memnun olmadığı farklı konular olabilir bunlardan bazıları:

  • İş ürünlerini, kategorilerini kısacası iş anlayışlarını komple değiştirenler olabilir hem müşterilerine hem çalışanına bu durumu anlatmak için isim değiştirmek şarttır ve bunu yaparak başlarlar.
  • Bazı durumlarda ise a firması ile b firması birleşir ve ortaya yeni bir yapı çıkar bu sebepten ötürü yeni bir isim oluşturmak istiyor olabilirler.
  • Daha önce de söylediğim gibi global dünyaya açılırken o ülkenin değerlerine ters düşen bir isim ise değiştirmek istiyor olabilirler.
  • Bazen de hukuki nedenlerden dolayı değiştirmek zorunda kalabilirler.

Evet diğer bir başka konumuza gelelim. Bir markanın ne sattığını müşterinin anlayabilmesi için görsel unsurları çok önemlidir. Yani dışarıdan bakıldığı zaman bir pastanenin pastane olduğu belli olmayan bir yapıyla karşımıza çıkarsa insanlar bunu çok geç fark eder yada hiç fark edemezler. Yani kısacası markaların yerleşik kalıp kullanması lazım diye düşünüyorum. Âmâ bir yandan da sizin diğer markalardan(firmalardan) öne çıkmanız için onlardan ayrışmanız gerekir. ‘’Yani markaların ilk görevi rakiplerine benzemek ikinci görevi ise onlardan ayrışmaktır’’

Renkler Markayı Rekabetten Ayrıştırabilir Mi?

Renkler de tıpkı müzikler gibidir ve markayı rekabetten ayrıştırır. Renklerinde müzikler gibi  insanların ruh halini değiştire bilir bir renk sakinleştirebiliyorken bir renk tehlikede olduğumuz çağrısını yapabilir. Tabi ki renklerin anlamları her kültüre göre değişir yeşil renk Türkiye’de gençliği ve yenilenmeyi gösteriyorken Amerika’da ise para ve kıskançlığı çağrıştırır.

Renkler sıcak ve soğuk renkler olmak üzere ikiye ayrılır:

Enerji veren, ateşi hatırlatan dikkat çekici, canlı renkler sıcak renklerdir.(Sarı, Kırmızı, Turuncu) Algılanma oranları daha yüksektir.

Sakinlik ve aynı zamanda mesafe hissi oluşturan renkler ise soğuk renklerdir.(Mavi, Mor, Yeşil).Soğuk renkler aynı zamanda güven ve huzur verir. Büyük kurumların lacivert veya mavi renk seçmesinin sebebi bu renkler düzeni temsil ettiği içindir.

Markalarda renk seçimi yaparken neye dikkat etmeliyiz. Bunu hemen kısaca özetlemek gerekirse bir kere ne kadar sevdiğiniz renk olursa olsun sizin markanızla uyuşmuyorsa o rengi seçemezsiniz, doğru olmaz. Renk seçerken şunları feyz almalıyız:

  • Markanın sözünü ettiği çağrışıma uygun olması.
  • İstenilen duyguyu yaratması.
  • En önemli konu Fark edilir olması.
  • Rakip firmalardan ayrı özgün bir renk olması.

Kaynak: Efsaneler ve Gerçekler Kitabı

Marka Kimliğiniz ile rakiplerden ayrışmanız gerektiğini konuştuk doğrusal bir kurumsal kimliğiniz, logonuz, kurumsal renkleriniz var mı? Bunlar olmadan markanızın rekabette ayrışması mümkün değildir.

Markanızın danışmanlık olarak diğer markalardan sıyrılmasını sağlamak için bizimle iletişime geçiniz.

Ajans360
30 Haziran 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir