Mandela etkisi nedir?
Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

MANDELA ETKİSİ VE SEBEPLERİ

Bazı zamanlar geçmişte yaşadığımız olayları anlatırken, gerçekten hatırladığımız olayları doğru hatırlayıp hatırlamadığımızdan emin olamayız. Bu noktada; mandela etkisi, sadece tek veya birden fazla kişinin değil, dünya üzerindeki birçok farklı ve geniş bir topluluğun evrende olan bir bilgiyi tam anlamıyla yanlış hatırlamalarına denilmektedir. Genel olarak düşündüğümüzde, mandela etkisi, geçmiş yıllardan bu yana var olan bir durumdur.2020 yılında ilk defa Fiona Broome isminde bir blogger tarafından ortaya atılmıştır.

 Kişiler tarafından bilinen teori mandela etkisi adını, Nelson Mandela’nın ölümünden almaktadır. Genel anlamda; mandela etkisi diğer bir teorik anlamı ile mandela effect birçok farklı örneklerle açıklanabilir.

Kişiler tarafından bilinen teori mandela etkisi adını, Nelson Mandela’nın ölümünden almaktadır. Genel anlamda; mandela etkisi diğer bir teorik anlamı ile mandela effect birçok farklı örneklerle açıklanabilir.

Mandela Etkisi Ve Örnekleri Nelerdir?

Nelson Mandela’dan gelen ismi ile anılan mandela etkisi Nelson Mandela ile ilişkilendirilmiş bir teoridir.1980’li yıllarda hapishanede ölen, Nelson Mandelayı birçok kişi açıkça hatırlıyor. Aslında ölmeyen ve yıllardır yaşayan, hatta devlet başkanlığı bile yapan değerli biri olan Mandela, dünya nüfusunun hemen hemen hepsi tarafından, 1980 yılında hapishanede ölmüş olarak kabul ediliyordu. Mandela’nın ölümü, mandela etkisi teorisinin tek örneği değildir. Birçok insan tarihte olan olaylarla ilgili ayrıntı veya daha fazla konularda yanılmaktadır. Tüm bu mandela effect etkileri konusunda Örnek verecek olursak;

Çocukluk dönemimizde en çok sevdiğimiz karakter, Mickey Mouse’u düşünelim. Hatırlamaya çalıştığımızda pantolonunun askıları varmış gibi düşünüyoruz. Hatta o kadar eminiz ki bu konuda kafamızda en küçük soru işareti yok. Fakat bu da tamamen mandela effect etkisi, çünkü gerçekte Mickey Mouse’un pantolonunda askı yoktur. Bu yanılgıya düşen birden çok farklı kişi vardır.

Volkswagen logosunu da düşündüğümüz zaman; logo gerçekte “V” ile “W” harflerini birbirinden ayırmaktadır. Fakat bu detay çoğu kişi tarafından görülmez kişiler bu logonun tek parçadan oluştuğuna emindirler. Karşımıza en çok çıkan, mandela effect örneklerindendir.

Pokemon çizgi filmini izlemeyeniniz yoktur. Burada bulunan Pikachu karakterinin görselini düşündüğünüz zaman kuyruğunun uç kısmında siyah bölge varmış gibi düşünürüz. Hatta bundan emin oluruz. Fakat gerçekte siyah bölge asla yoktur. Hatta hiçbir zaman da olmamıştır.

La vache qui rit isimli peynir markasında da aynı mandela etkisi ile karşılaşırız. Peynir logosunda bulunan ineğin burnunun ucunda kocaman bir hızma varmış gibi düşünen sayısız insan vardır. Fakat hatırladığınız hızma hiçbir zaman var olmamıştı.

Mandela Etkisinin Sebepleri Nelerdir?

Çoğu insan mandela effect örneklerini incelerken, bu etkinin sebebiyle ilgili de ortaya birçok farklı teoriler çıkarır. Bu teorilere göre mandela effect aslında bazı sebeplere dayanarak ortaya çıkıyor.

Bu sebepler de teorilere dayanıyor.

Bunların içinde en popüler olan teori ise; zaman makinesi düşüncesi teorisidir. Bu teoriye göre; farklı yerde bir zaman makinesi icat edilmiş ve insanların doğruluğuna emin olduğu gerçekleri bir anda değiştirerek, emin olduğumuz gerçeklerin asla olmadığını bize kabul ettirmeye çalışıyor.

Bu konuda ortaya atılan başka bir teori ise; reenkarnasyon. Reenkarnasyon; hatırladığımız bir olayın veya başka herhangi bir ayrıntının önceki hayatımızdan zihnimizde kalan bir dejavu olduğu düşüncesidir. Çoğu insan bazı zamanlar sanki ben bu anı yaşamıştım gibi hissetmeye başlar.

Bir başka farklı teori ise; paralel evren çakışması teorisidir. Bu teoriye göre en az iki paralel evren bulunmaktadır. Bu iki paralel evrende de siz varsınız ve bu iki evrende de var olan tüm detaylar aynıdır.

Fakat bazı durumlarda bu detaylar farklılık göstermektedir. Görülen bu farklı detaylar ise; insan algısını kapsamayacak şekildedir. Bu detaylar farkındalık yaratmak adına, her şeyi ortaya çıkarabilecek seviyededir. Ve mandela effect ortaya çıktığında; paralel evrenler çakışıyor ve bazı detaylar örneklerdeki gibi logo ve benzeri ayrıntılar değişiyor. Fakat iki evrende de yaşayan biz bunu hangi evrene adapte olduysak o evrene göre hatırlıyoruz.

Tüm bu örnekleme ve teorilere dayanarak bilmemiz gereken, aslında hatırladığımız olayların veya detayların doğru olup olmadığından hemen emin olmamalıyız. Çünkü emin olduğumuz her konuda mutlaka araştırmalı ve konu hakkında bilgi edinmelisiniz. Bu anlamda, bize doğru bildiğimiz veya hatırladığımız olayların veya detayların aslında yanlış olduğunu gösteren bir teoridir.

Sizlere hazırladığımız diğer blog yazılarımızı ve You Tube sayfalarımızı incelemeyi unutmayın.

Ajans360
13 Aralık 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir