İçerik Planlaması İçin Neler Yapılmalı?
İlk yayınlanan web sayfasının üzerinden tam 27 yıl geçti. Tim Berners-Lee’nin World Wide Web’i 1990 yılında ilk defa yayınlanmış ve günümüzde kusursuz tasarımlara sahip olan web sayfalarının ilk temelleri atılmıştı.
Web’in babası kabul edilen Tim Berners-Lee’nin geliştirerek yayınlamış olduğu ilk web sayfasında aslında tek bir şey bulunuyordu. İÇERİK! Evet, bu web sayfası yalnızca WWW sisteminin nasıl çalıştığını anlatan içeriklere sahipti. Sonrası malum… Sürekli gelişen grafikler, kodlama dilleri derken kusursuz tasarımlar WEB’de boy göstermeye başladı.
Tasarımın kusursuz olması tabii ki önemli fakat tasarımın oluşmasını sağlayacak, tasarım kadar önemli olan ve maalesef göz ardı edilen önemli bir unsur var. İÇERİK!
İlk yayınlanan web sayfasını henüz görmediyseniz buyurunuz: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
İçeriğe göre tasarım!
Çoğu web sayfası hazırlanırken yaygın olarak yapılan büyük bir hata; önce web sayfası tasarlanıyor sonra bu sayfaya uygun içerikler hazırlanarak sayfaya iliştirilmeye çalışılıyor.
Böyle olunca aylarca içerik bekleyen sayfalar, karmaşık menüler, sayfalarla uyumsuz görseller ve tabii ki bol miktarda: LOREM İPSUM DOLOR SİT AMET CONSECTETUR ADİPİSCİNG+-*.;’!%&………….
Çok iyi dekore edilmiş, şık, kaliteli, lüks bir restoran. Her şey harika fakat yemek yok! Neler hissederdiniz?
Sağlıklı bir web tasarımında önce içerikler net bir şekilde hazırlanmalı, hazırlanan içeriklerde gerekli düzenlemeler yapılmalı sonrasında bu içeriklere göre web tasarımı yapılmalı. İçerik planlaması ne kadar iyi yapılırsa tasarım o kadar iyi olacaktır.
İyi Bir İçerik Planlaması İçin Neler Yapılmalı?
İçerik Tablosu Hazırlayın
Elinizdeki verileri düzenleyerek bir tablo/liste oluşturun. Onlarca resim, metin, video vs. kategorilere ayrıldığında daha ulaşılabilir ve kullanışlı olacaktır.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
Listenizi hazırladıktan sonra kullanıcılarınızın kim olduğunu iyi belirlemelisiniz. Kullanıcılarınızın işine yaramayacak içerikleri belirleyerek listenizden çıkartın.
Azaltın
Çok içerik olması sayfanızın gereğinden fazla kalabalık gözükmesine, kullanıcılarınızın sayfalarda kaybolmasına, aradığını bulmakta zorlanmasına ve sıkılmasına sebep olacaktır. İçerikleri çoğaltmak yerine azaltmayı deneyin.
Sınıflara Ayırın
Sınıflandırmadığınız her içerik tasarımda kendi yerini bulmakta zorlanacaktır. Bu tasarım sürecini etkileyebileceği gibi içeriğin yanlış yerlerde kaybolmasına da sebep olabilir.
Öncelik Atayın
İçeriklerinizi sınıflandırmak onların tasarım içerisindeki yerlerini sağlıklı bir şekilde belirlese de öncelik sırası ile kendi sınıflarının içinde kendi yerlerini bulmalarını sağlamalısınız.
Empatiyi Unutmayın
İçerik planlamanızı yaparken mutlaka sürecin yabancısıymış gibi dışardan bakarak kullanıcılarınızın gözünden değerlendirme yapmayı unutmayın. Onların web sayfanız üzerindeki hareketlerini tahmin ve taklit ederek içerik planlamanızı yapın.
Tüm bu adımları takip ettikten sonra tasarlanan web sitenizin çok daha etkili olacağını göreceksiniz. Bu arada, içerik planlama konusunda desteğe ihtiyacınız olursa AJANS360 ekibi olarak her zaman yardımcı olacağımızdan şüpheniz olmasın.