Her şeyin dijital ortam yapıldığı, her bilginin internet üzerinde paylaşıldığı bir evrende turizm sektörünün de bu mecraya taşınmasına şaşırmamak gerekir. Turistlerin tatil deneyimlerini Instagram, Pinterest ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarına aktararak yaşaması sonucunda kitlelerin tatil seçimleri sosyal medyada etkilendikleri görseller ile şekillenmektedir. Bu durum da tüketicilerin dijital pazarlama ile yönlendirilebileceğinin bir kanıtıdır. Yalnızca turizm faaliyetlerinin değil yeme içme mekânlarına olan rağbetin, modanın ve trendlerin yönünün değişmesinde de dijital medyanın etkili olduğu düşünüldüğünde turizm ve otelciliğin dijitalleşmeden uzak kalmasının sonuçlarının oldukça ağır olacağı göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Dijital Çağ ile ilgili daha fazla bilgi verelim.
Dijitalleşmenin Turizm ve Otelcilik Sektörü Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Akıllı telefon ve tablet kullanımı günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Genç yaşlı hemen hemen herkesin elinde akıllı telefon ile karşılaşmak mümkündür. Akıllı telefonlar sayesinde her an internet erişimi ve araştırma yapma, bilgi edinme imkânı kişilerin elinin altındadır. Bu durum da tatile çıkmak isteyen kişilerin seyahat rotasını internet kullanarak planlamasına yol açar. Turizm ve otelcilikte dijital pazarlamanın önemi.
İnternetteki araştırmalar sonucu karar verilen rotada neler yapılacağı, nerelere gidilip görüleceğine de yine dijital kaynaklar sayesinde karar verilir. Bu durumda otellere ve gezilip görülecek yerlere ilişkin katalog basmak oldukça çağ dışı bir pazarlama adımıdır. Bunun yerine otelin sosyal medya hesapları zenginleştirilmeli, otele ait bilgiler ile çevrimiçi rezervasyon yapma seçeneği bulunan bir web sitesi mutlaka oluşturulmalıdır.
Yapılan araştırmalara göre akıllı telefonla yapılan konaklama rezervasyonlarında %40 oranında artış yaşandığı görülmüştür. Tatile çıkacak olan kişilerin neredeyse tamamı konaklayacağı yeri internette araştırıp orayla ilgili en az 7 adet yorumu okumakta ve satın alacağı tatil paketini bu şekilde belirlemektedir. Tatil öncesi ve tatil boyunca dijital mecralar ile şekillendirilen seyahat sürecinin bir turizmci olarak dışında kalmamak için dijitalleşmeye bir an önce başlanması zorunluluktur.
Sosyal Medya Önemi
Sosyal medyanın hem bireysel hem de kurumsal düzeyde kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte içerik fazlalığı ve birinci elden deneyim aktarma imkânı oluşmuştur. Otelde konaklayan bir ziyaretçi otelle ilgili düşüncelerini isterse konaklama esnasında anlık olarak isterse de tatilin sonunda sosyal medyadan rahatça ifade edebilir. Bunu yaparken yazılı ve de görseller ve videoları da kullanabilir. Yapılan paylaşımlar sonucunda yakın çevreden başlayıp giderek genişleyen bir kitleye otel ile ilgili olumlu veya olumsuz düşünceler kısa sürede yayılabilir. Bu durum turizmcilerin esasen sürekli denetim altında olduğunun bir göstergesidir. Denetimin olumlu sonuçlanması ise uygulanacak sosyal medya stratejisi ve sorunsuz hizmet ile otelin lehine sonuçlanabilir.
Turizm ve otelcilik doğrudan insan etkileşimi üzerine büyüme gösteren bir sektördür. Turistlerin geri bildirimleri sayesinde hedef kitle genişletilebilir ve mevcut kitlenin sadakati kazanılabilir. Geçmişte anket yaparak form doldurtarak zahmet sonucu elde edilen geribildirimlere artık ulaşmak sosyal medya sayesinde fazlasıyla kolaylaşmıştır. İnsanlar kendiliğinden sosyal medyayı kullanarak konakladıkları otelle ilgili fikirlerini paylaşarak firmanın dikkate alması gereken geribildirimleri sunmaktadır. Turizmciler kendi işletmeleri ile insanlarda oluşan genel kanıya adlarını arama motorlarında ve tek tek sosyal medya araçlarında aratarak ulaşabilirler. Böylece eksik yönlerini düzeltebilir, hataları telafi edebilir, sunulan hizmeti iyileştirerek kendisine daha sadık bir müşteri kitlesi edinebilir. İşletme açısından mevcut olumsuzluklar olumluya çevrilebilir. Fikirlerinin dikkate alındığını gören müşteri tesisi çevresine önererek daha geniş kitlelere açılımı da sağlayabilir.
Dijital Pazarlama Veri Analizi
Günümüzdeki teknoloji ve bilgi çağında elde edilen toplumsal veriler büyük bir önem taşımaktadır. Pek çok şirket pazar araştırması yapmakta ve veri toplamanın peşine düşmektedir. Veri sayesinde hedeflenilen müşteri profilinin özellikleri, talepleri, ilgi alanları, sevdiği ve sevmedikleri tespit edilerek firmanın etkinlerinin bu bilgilerle uyumlu bir şekilde şekillenmesi sağlanabilir. Bu da rakipler arasında firmanın başarılı olup öne çıkmasına ve kitleler tarafından tercih edilmesine katkı sağlar. Veri kullanımı turizm sektörünün hangi alanımda faaliyet gösterildiğine be firmanın ihtiyaçlarına göre değişebilir. Dijital ve online pazarlama çözüm ortağınız HOTEL 360>>
Dijital pazarlama için kampanya oluşturulurken gerekli veriye sahip olmak önem taşır. Antalya’da yer alan bir tesise sahip olan turizmci son bir aylık dönemde Antalya’ya iniş için uçak bileti araması yapan kişilerin dikkatini çekmek adına Facebook, Instagram ve Google reklamlarına yoğunlaşarak ilgili hedef kitlenin görebileceği reklamlar yayınlanmalıdır. Bu reklamları gören misafir, otel websitesinde özel fırsatlar sunulmalıdır. Oteller olarak misafirlere özel teklifler sunabilirsek çevrimiçi acentalar yerine misafir otelin web sitesinden satın alma yapacaktır. Otel için komisyonsuz bir satış gerçekleşmiş olacaktır. Dijital pazarlamada otel web sitesinin önemi.