Android ve İOS - Ajans360
Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Android ve İOS

Özellikle akıllı cihaz alacak olan kullanıcılardan sıklıkla duyabileceğiniz Android ve İOS, esasen akıllı cihazlar için yapılandırılmış işletim sistemleri olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Çoğu kişinin bildiği gibi bu iki farklı işletim sistemi Android ve İOS arasında bazı teknik karşılaştırmalar da yok değildir. Çünkü tercih yapma aşamasında pek çok kullanıcının kafası karışmaktadır. Üstelik yalnızca akıllı cihaz tercihlerinde değil, dijital dünyanın içerisindeki marka ve firmalarda da bu konu dikkat çekicidir. Neden mi? Hemen açıklayalım: Dijital dünyada e-ticaretin nabzı, pazar yerleri üzerinde atmaktadır. Birçok pazar yeri ise uygulamalar üzerinden işlerken, uygulama marketlerinin de önemi büyüktür. Dolayısıyla Android ve İOS arasındaki farklar yalnızca teknik değil, aynı zamanda da stratejiktir.

Bu nedenle yazı içerisinde, öncelikle Android ve İOS sorularını yanıtlayacağız. Akabinde ise bu işletim sistemlerinin arasındaki farkları sıralayacak ve bunlara bağlı olarak bünyelerindeki marketlere değineceğiz. Ve hatta bu marketlerin çalışma stillerini de gözden geçirerek, uygulama yayınlama adımları ile konuyu noktalayacağız.

Yine de Android ve İOS ile İlgili öğrenmek isteyebileceğiniz ek detaylar olabilir yahut kendi markanız özelinde sormak istedikleriniz de… Ajans360 hem daimi hem de kuvvetli bir ekip ile çalışan, geniş ve dinamik bir reklam ajansıdır. Bu koşullarda bizimle iletişime geçmek isterseniz, sormak isteyebileceğiniz tüm sorular için yanı başınızda olacağız. İletişim sekmesi üzerinden detaylı irtibat bilgilerimizi edinebilirsiniz.

Hepsi ve daha fazlası için yazının devamını okumayı unutmayın!

Android Nedir?

Yazının devamına herkesin çok iyi bildiği fakat bazı detaylarından haberdar olmadığı klasik bir soruyla başlayalım: Android nedir?

Android, özellikle akıllı cihazlar için geliştirilen bir mobil işletim sistemidir. Bu sistem Google ile Open Handset Alliance tarafından oluşturulmuş ve Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiştir. Android kullanımı, tüketiciye açık kaynaklı bir sistem sunması bakımından özellikle tercih edilebilmektedir. Fakat sistemin açık kaynak kodu ile yazılmış olması bir yana, bazı kodlarının da Google tarafından kapalı tutulduğu bilinmektedir. Elbette bu durum tüketici için herhangi bir yan etki oluşturmamaktadır.

Android sistemin hedef kitlesi ise özellikle tabletler ve akıllı telefonlardır. Çünkü sistem her ne kadar yalnızca bunlarla sınırlı olmasa da temelde özellikle bu cihazlar içerisindeki Google ve Play Store üzerinden reklam yapma hedefi güdülmektedir. Açıkça anlaşılabileceği üzere Android’lerdeki ana market alanı, Google Play Store olarak karşımıza çıkmaktadır.

İOS Nedir?

İOS ise bir başka işletim sistemidir. Ancak Android ve İOS arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Bu farklara geçmeden önce sizlere, bir nebze de İOS prensibini aktaralım:

İOS, Apple tarafından yürürlüğe sokulan ve başlarda yalnızca Apple imzalı telefonlar için üretilen bir işletim sistemidir. Zamanla iPod ve iPad’lerde de kullanılması ise tüketici geri bildirimlerinin olumlu bir yankı oluşturması ile açıklanmaktadır. Ek olarak İOS, açık kaynaklı veya ücretsiz bir sistem değildir. Yükleme alanı ise App Store ve iTunes dışında başka bir kanala açık değildir.

Son olarak; İOS nedir sorusuna verilebilecek en net yanıtın, dört katmanlı özel bir işletim sistemi olduğunu söyleyerek bitirebiliriz. Ki bu katmanlar;  Core OS tabakası, Core servisleri tabakası, Medya tabakası ve Cocoa Touch tabakasıdır.

Android ve İOS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Android ve İOS farkları bütünde her ikisinin de birer işletim sistemi olduklarını değiştirmez. Ancak sizlerin de açıkça gözlemleyebileceği gibi tüketicilerin bu anlamda ciddi bir kararsızlığı bulunmaktadır. İyisi mi biz bu farkları açıklayarak, satın alımdan ziyade özellikle üretimi tetikleyecek maddeleri listeleyelim. İşte o Android ve İOS farkı:

  • İstatistiklere göre Türkiye içerisinde en sık tercih edilen işletim sistemi Android’dir. Fakat Apple, dolayısıyla İOS kullanıcıları da azımsanacak ölçüde değildir. Özellikle bazı kesimlerde yoğun olarak İOS talebi ile karşılaşılmaktadır.
  • Android açık kaynak kodlu bir sistemken İOS’da bu durum tam tersidir. Açık kaynak kodu özellikle programcılar için kolay geliştirilebilir yazılım anlamına gelmekte fakat bazı durumlarda bu yazılımların açık erişimi güvenlikten yana endişe yaratabilmektedir.
  • Android ücretsiz erişim alanı nedeniyle çoğu firma tarafından tercih edilir. (Samsung, LG…vb.) İOS ise yalnızca Apple kimliği ile bilinmektedir.
  • Android cihazlarda market alanı Play Store, İOS işletim sistemine sahip cihazlarda ise market alanı App Store’dur.
  • İOS teknik anlamda hızlı ve kalite bazlı bir sistemdir. Fiyatı buna göre Android’e kıyasla daha uygun olsa da uzun vadede Android’lerden daha geniş performans alanına sahiptir.

Play Store ve App Store’da Uygulama Yayınlama

Hem Google Play Store hem de Apple App Store, uygulama yayınlama noktasında özellikle dağıtım ve tanıtım alanlarında tercih edilen büyük platformlardır. Özellikle marka, firma, ürün veya hizmet odaklı uygulamalarda; uygulamanın oluşumu, geliştirilmesi ve genel süreci bu iki market alanına tabiidir. Play Store ve App Store’da uygulama yayınlama konusunun bu denli esnek bir alana sahip olması ise market alanlarının bağlı oldukları işletim sistemlerinin nitelikli özellikleri ile ilişkilidir.

Aşağıdaki alt başlıklar üzerinden, Android ve İOS işletim sisteminin de uygulama yayınlama adımları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Play Store Uygulama Yayınlama Adımları

Android sistemde uygulama yayınlamanın en büyük avantajı, alternatif kitle oluşturmanın kolay olmasıdır. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi Türkiye’de en çok tercih edilen işletim sistemi Android’dir. Yine de İOS kullanımını hafife almamalı ve marka kimliğiniz adına doğru bir tercih yapmalısınız. Fakat bu başlığın altında; özellikle Play Store uygulama yayınlama adımları noktasındaki tüm süreci aktaracağız. Esasen bu süreci, 6 farklı ana adım üzerinden açıklayabiliriz. İşte bahsi geçen aşamalar:

1. Google Geliştirici Hesabı Oluşturmak

Bu aşama ‘ilk kayıt’ olarak geçer ve son verilere göre kısmi bir ücrete tabidir. Google geliştirici hesabı ( https://play.google.com/console/signup ) oluşturmanızın akabinde ise mağaza oluşturabilir ve uygulama yayınlayabilirsiniz.

Play Store’da uygulama yayınlayabilmek için 25$ ödeme yapmanız gerekir.

2. Uygulama Açıklaması Yapmak

Uygulama oluşumunun ilk adımı ise açıklama girmektir. Bu açıklamalar belli bir karakter sayısı ile sınırlıdır. Örneğin; uygulama adı en fazla 30, açıklama 80 ve tam açıklamanız ise en fazla 4000 karakter olabilmektedir. Bu aşamada dikkat edilecek yegane olgu, marka kimliğidir. Uygulamanızın özgün bir yapısı olmalıdır ve bütünüyle kendisini doğurmalıdır.

3. Pazarlama Materyallerini Yüklemek

Pazarlama materyallerinden kasıt; uygulama simgesi, uygulamaya ait çeşitli ekran görüntüleri ve özellik grafiğidir. Tüm bu materyallerin belirli formatlara uygun ve gerçeği yansıtacak şekilde yüklenmeleri mecburidir.

4. Gizlilik Politikası

Gizlilik politikası özellikle ileride oluşabilecek olumsuz hukuksal süreçleri engelleyebilmek adına zorunludur. Bu politika içerisinde muhakkak yaş sınırı olmalı ve gerekiyorsa ülke ya da diğer kalıp ayrımlar gözetilmelidir.

5. Yükleme Aşaması

Başvuru dosyasının yüklenmesi aşaması da yine teknik kısımda ön görülebilecek denetlemeleri içermelidir. Yükleme formatının Google Play Store’un izin verdiği(*.apk ya da *.abb) format içerisinde kabul edilebilirliği olmalıdır. Uygulamanızın tüm Android cihazlarda çalıştırılabilir olması adına bu detay, hayli önemlidir.

6. Denetleme Aşaması

Google Play Store, her başvuru dosyasını uygulamaya dökmemektedir. Daha doğrusu her uygulamayı yayınlamayı kabul etmemektedir. Fakat dosya içeriğiniz genel kurallara uygun ise birkaç günlük sürecin sonunda uygulamanız yayına alınacaktır. Özellikle reddedilmeye neden olabilecek bazı durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şiddet veya zorbalık içeren yasa dışı eylemler
  • Fikri mülkiyet hakkının tehdit edilmesi veya direkt çalınması
  • İşlevsel bozukluk veya teknik aksaklıklar
  • Çeşitli güvenlik ve gizlilik sorunları

App Store Uygulama Yayınlama Adımları

Aslında tıpkı Google Play Store’da olduğu gibi Apple App Store’da da uygulama yayınlamak 6 farklı ana kategori ile rahatlıkla açıklanabilir. Ancak App Store’da uygulama yayınlama adımları bir nebze daha teknik format farkı ile karşılanmaktadır. Ve elbette işletim sistemlerinden yana bu mecralarda da açıkça değişkenlik bulunmaktadır. Yine de gelin, lafı çok fazla uzatmadan İOS farkı ile uygulama yayınlama adımlarını anlatalım. İşte bahsi geçen 6 aşama:

1. Apple’da Portal Açmak

Bu aşama da tıpkı Google’da olduğu gibi ‘ilk kayıt’ olarak geçer ve son verilere göre kısmi bir ücrete tabidir. Yalnızca Play Store’a kıyasla App Store portalı bir tık daha maliyetlidir. Apple geliştirici hesabı oluşturmanızın sonrasında ise ilk adımı tamamlamış sayılmazsınız. Çünkü burada ‘dağıtım sertifikası’ gibi birkaç ek öğe oluşturmanız ve hatta uygulama kimliğinizi yapılandırmanız beklenmektedir.

2. Uygulama Açıklaması Yapmak

Uygulama oluşumunun ilk adımı ise açıklama girmektir. Bu açıklamalar sağlam veriler olarak kayda geçer. Başlık 30, açıklama ise 4000 karakter ile sınırlıdır. Mecra fark etmeksizin bu aşamada özgün olmanız ve markanızı iyiden iyiye yansıtmanız çok önemlidir.

3. Pazarlama Materyallerini Yüklemek

Pazarlama materyallerinden kastedilenin; uygulama simgesi ve uygulamaya ait çeşitli ekran görüntüleri olduğundan bahsetmiştik. İşte bu adımda tüm bu materyallerin belirli formatlara uygun ve gerçeği yansıtacak şekilde yüklenmeleri gerekmektedir. Burada ana kıstas, İOS teknik talepleridir.

4. Pazarlama Bilgileri Eklemek

Pazarlama bilgileri; geçerli anahtar kelimeler (keyword), bilgi girişi sağlayacak çeşitli URL’ler ve diğer uygulama içi satın alma / giriş bilgilerinden oluşmaktadır. Bu verilerin de özenli bir şekilde girilmeleri ve akabinde kontrol edilmeleri gerekmektedir.

5. Ek Veri Ekleme Aşaması / Gizlilik Politikası

Başvuru dosyanızın yüklenmesi aşaması da tıpkı Play Store’da olduğu gibi yine teknik kısımda ön görülebilecek bazı denetlemeleri içermelidir. Yükleme formatınızın Apple App Store’un izin erdiği format içerisinde kabul edilebilirliği olması size avantaj sağlayacaktır. Yanı sıra yeni sürüm bilgileri, programcı bilgileri ve bazı parametrik veriler doğrultusunda hazırlanmış gizlilik politikaları da bu aşamanın şartları arasında gösterilebilmektedir.

6. Denetleme Aşaması

Her başvuru dosyasını uygulamaya dökülmediğini ve App Store’un da bazı denetlemeler doğrultusunda ciddi bir yönergeye sahip olduğunu bilmelisiniz. Uygulamanız gerekli tüm şartları sağlıyorsa zaten kısa süre içerisinde yayımlanacaktır. Ancak bazı durumlarda reddedilmek de ne yazık ki mümkündür. Özellikle reddedilmeye neden olabilecek bazı durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şiddet veya zorbalık içeren yasa dışı eylemler
  • Fikri mülkiyet hakkının tehdit edilmesi veya direkt çalınması
  • Çoklu işlevsel bozukluk veya teknik aksaklıklar
  • Çeşitli güvenlik ve gizlilik sorunları
  • Düşük kalite ve performans
  • Kötüye kullanım, olumsuz reklamlar
Ajans360
25 Ağustos 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir