Konu
Eğer içerik üretmek ve ürettiğinizi insanlara sunmak istiyorsanız, yapmanız gereken birtakım önemli noktalar vardır. Bir üniversite öğrencisiyseniz ve alanınızla ilgili içerikleri insanlara sunmak istiyorsanız, şanslısınız. Neden o bölümü tercih ettiğinizden, bölümünüzün 10 yıl sonra geleceği noktaya kadar birden çok konuyu paylaşmanız mümkün.
Bu noktada, dikkat edilmesi gereken ilk husus, hayatınıza farklı bir perspektifle bakmaya başlamanız gerektiğidir. Örneğin, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü ele alabiliriz. Halkla İlişkiler, okuması çok zevkli olan bir bölümdür. İletişim çatısında altında olan, aklınıza gelebilecek her konuyu insanlarla paylaşabilirsiniz. Tanıtım kısmında ise, reklam sektörünü içerik merkeziniz yapabilirsiniz. Sağlık sektöründe bir bölüm okuyorsanız, ambulans siren sesine kadar içerik hazırlayabilirsiniz. Gastronomi okuyorsanız, bölümünüzün isminin insanlar tarafından algılanmasından, diğer ülkelerin yiyecek-içecek kültürüne kadar içerik üretebilirsiniz. “Bir Gün Kenya Mutfağına Giderseniz, Şunları Görmeniz Mümkün “ şeklinde bir başlık merak uyandırabilir. 🙂
Önemli olan…
Hayatınıza sağlıkçı, hukukçu, mühendis veya dil bilimci gibi bakıyor olabilmektir.
Başlık
İçerik üretmenin kritik noktalarından biri, uygun başlıkları bulmaktır. Uygun başlıktan kastedilen, Google arama motorunda alanınızla ilgili en çok aranan anahtar kelimeleri iyi tespit etmektir. Bu aşamada, alanınızla ilgili küçük çaplı bir araştırma yapmak, daha fazla insana hitap etmenizi sağlayacaktır.
Etrafınızda yaşanan HER olaya başka bir kimlik ile baktığınızda, içeriğinizi ve başlığınızı belirlediğinizde en kritik noktalara gelmiş olacaksınız: Dikkat çekici olmak ve kendini iyi ifade etmek.
Görünüş
İnsanlar nasıl kıyafet alırken beğendiklerini tercih ediyorlarsa, yazınıza ilk baktıklarında da göze hitap etmesini isteyecektir. Paragrafların karışık olduğu, birden fazla konudan bağımsız satır başının olduğu, sıfır görselin kullanıldığı bir yazıyı okumak sizce de sıkıcı değil mi? Yazıda, çarpıcı ve dikkat çekici görseller, etkileyici başlıklar ve mümkün olduğunca az kelimelerle çok bilgi verdiğini hissettiren kalınlaştırılmış kelimeler, oldukça önemlidir. Bunlar sayesinde, yazınız göze hitap eder ve insanlar yazınızı okumak ister.
Üslup
Ana dilinizde bir içerik üretiyorsanız, ana dilinizi mümkün olduğunca akışkan ve sıkıcı olmayan bir üslup ile kullanmalısınız. Aktarmak istediklerinizi anahtar sözcükler ile desteklemeli, zor kelimeler tercih etmemelisiniz. Yazıyı sesli bir şekilde okuduğunuzda, dilinizin zorlanmadığını kendinize kanıtlamalısınız. Dolayısıyla noktalama işaretlerini mümkün olduğunca doğru kullanmalısınız. Zamanla bir üsluba sahip olacaksınız ve belirli bir çizgide yazılarını paylaşacaksınız.
İçerik ve Hikâye
Reklamların özel gününde konuşan dış sesleri düşünün. Fark edeceksiniz ki, dış sesin mutlaka bir hikâyesi vardır. Duyguyu insanlara geçirmiştir ve insanların reklamda kalmasını sağlamıştır. Siz de yazı yazarken, anlatmak istediklerinizi hikâyeleştirerek anlatmalısınız. Bir duyguyu paylaşıyorsanız, hikâyenizle insanların duyguyu hissetmesini sağlamalısınız. Bir bilgi paylaşıyorsanız, hikâyeniz gerçekçi ve açıklayıcı olmalıdır. Bu noktada metafor kullanmanız, size kolaylık sağlayacaktır. Hikâyenizde benzerlikler, farklılıklar veya betimlemeler olursa, insanlar sizi daha kolay anlayacaktır. Dümdüz bir konuyu anlatmak yerine, konunuzla ilgili hikâyeler oluşturarak anlatmanız, yazınızın okunmasını sağlayacaktır.
Yukarıdaki beş başlık, içerik üretmenin genel çerçeveleridir. Bunların dışında, kendinize güvenmelisiniz ve kazandığınız bakış açılarını geliştirmelisiniz. Bir konuyu, birden fazla yönüyle ele alabilmelisiniz. Eleştiriye açık olmalısınız ve kendinize inanmalısınız!
Konuyla ilgili, İçerik Planlaması İçin Neler Yapılmalı? adlı BLOG yazımızı inceleyebilirsiniz.