HTML, hipermetin biçimlendirme dili web sayfaları oluşturmak için kullanılan bir metin işleme dilidir. HTML5, dilin en son sürümünün adıdır. HTML bir programlama dili değildir. Temel olarak, metin, resim, ses dosyaları ve bu verileri içeren sayfalar gibi verileri bağlamak ve bu sayfaları bir Web tarayıcısında görüntülemek için kuralları içeren bir bütündür. Görsel ve dinamik web siteleri oluşturmak için HTML, CSS, JS dosyalarını kullanabilirsiniz.
HTML Neler Yapar?
HTML de, tarayıcıya metnin nasıl görüntüleneceğini bildirmek için belgenin belirli bölümleri “etiketler” ile işaretlenir. Tarayıcı tarafından gizlenen işaretleme olarak düşünülebilir. Bu işaretler, kalın metin olarak eklenmelerini sağlar. Metin biçimlendirmeye ek olarak, HTML dosyaları temel site mimarisi, basamaklı stil sayfası (CSS) bağlantıları (siteye stil öğeleri eklemek için kullanılır), siteyi veri tabanına bağlayan gömülü sunucu tarafı komut dosyaları ve istemci olarak da kullanılır. Web sitesindeki görsellerin hareketli bir hale gelmesi de sağlar.
HTML5’in Avantajları Nelerdir?
- Tüm büyük tarayıcılar (Google Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera) tam olarak desteklenir.
- Mobil uyumludur.
- Tüm mobil tarayıcılar (Opera Mobile, Android ve iOS Safari gibi) tarafından anlaşılır.
- HTML5, mobil alışveriş sepeti işlevinden de yararlanır.
- Daha anlaşılır bir kod hizmeti sayesinde, web siteleri açıklayıcı olmaktadır.
- İnternet erişimine gerek olmadan, web sitesinde bazı değişiklikler yapılmaktadır.
HTML (Hypertext Markup Language), hemen hemen her web tasarım için web sitesi yapısının ve içeriğinin ana mimarisi olan İnternet tabanlı bir biçimlendirme dilidir. Tarayıcıda görüntülenen tüm içerik HTML ile düzenlenmiştir. Baştan beri mevcuttur ve hala web geliştirme sürecinin taşınmaz çekirdeğidir. HTML, kesinlikle web için geliştirilen ilk biçimlendirme dilidir. Tarayıcıların ve yazılımların site metninin nasıl düzenleneceğini, yorumlanacağını ve görüntüleneceğini nasıl anlayacağını belirler.
HTML Etiketleri
<head> web sitenin içeriği, özelliği hakkında bilgileri kapsar. Mutlaka title etiketini de bulundurur.
title, sitenin başlığını içermektedir.
<meta> web sitesinin bilinirliğini arttır. Anahtar kelimeler sayesinde Google’da tanınmasını sağlar.
meta description, web sitesi hakkında kayıtlar tutar. Web sitenizin Google’da ne aratıldığında çıkacağını ayarlar.
meta author, site sahibinin iletişim bilgilerini içerir.