Endüstri 4,0 ; Üretim sahalarının dijitalleşmesi ile tam bir değişimin ortasındayız denilebilir. İmalat ve üretim teknolojilerindeki böyle bir değişime Endüstri 4.0 deniyor.
Temel teknolojileri şunlardır; Bitcoin, yapay zeka, E-Ticaret, 3D Baskı, robotik, biyoteknoloji vb.
Endüstri 4.0 kavramını daha iyi anlamak için önceki endüstri gelişmelerini bilmeliyiz. Gelişmeler sırasıyla şu şekildedir; su ve buhar gücü ile mekanizasyon (1760 – 1840), elektrikle çalışan seri üretim ve montaj hatları (1870 – 1914), bilgisayar teknolojisi ve otomasyon (1960 – 20??), akıllı fabrikalar ve siber fiziksel sistemler (günümüz).
NEDEN TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ ŞART
Sanayi üretimi için gereksinimler günden güne değişmektedir. Müşteri taleplerini karşılamak giderek zorlaşıyor. Bu gereksinimleri karşılayan ürünler için artan bir talep var. Aynı zamanda şirketler için daha fazla rekabet ve uygun maliyetli üretim anlamına gelir. Yeni koşullara uyum sağlamak için fabrika teknolojisine, üretim BT’sine ve iş sistemlerine yatırım yapmak her zamankinden daha önemli. Bu sebeple hayat kolaylaştıran yenilikler ve yeni üretim araçlarının web 4.0 ile yapılan örnekler ile geliştirilmesi şarttır.
ENDÜSTRİ 4.0 İLE GELECEKTE NELER OLACAK?
Büyük veriye dayalı kalite kontrol ile endüstri 4.0 sayesinde veri toplama günümüzdeki kadar zaman almıyor. Geliştirilen önlemler şirket verilerini analiz edebilir, zayıflıkları belirleyebilir, ürün arızalarının nedenlerini belirleyebilir ve uygun çözümleri belirleyebilir.
Endüstri 4.0 teknolojisinin uygulanması, şirketlerin büyük miktarda veriye uyum sağlamasına, endüstri veri bilimcilerine olan talebi artırmasına ve kalite kontrol süreçlerinde yer alan çalışan sayısını azaltmasına olanak tanır. Fabrikalarda yapay zeka sayesinde birbirinden bağımsız çalışan lojistik araçları görebileceğiz. Bu durumda otomatik bir taşıma sistemi geliştirilecek ve lojistik personel ihtiyacı azaltılacaktır. Robot kullanarak üretim de web 4.0 ile yapılan örnekler arasındadır.
WEB 4.0 İLE YAPILAN ÖRNEKLER
Sinyal dönüştürücüler, analog makine verilerini, daha sonra bulutta işlenen ve analiz edilen dijital verilere dönüştürür. Sinyal dönüştürücülerin dikkat çekici yönü, sinyal alımı, işleme, standardizasyon ve çıkış gibi olağan işlevlere ek olarak kapsamlı tanıma işlevleri içermeleridir. Buluta veri aktarımı, üretim ve üretim verilerinin yanı sıra mevcut enerji fiyatları gibi diğer verilerin özelleştirilmesine ve böylece tüm üretim verilerinin eksiksiz bir analizine olanak tanır.
ENDÜSTRİ 4.0 ÖRNEKLERİ
Web 4.0 ile Yapılan Örnekler lojistik alaniçerisinde lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde büyük kolaylık sağlıyor. Robotlar depoları ve rafları kontrol eder ve bu robotlar birbirleriyle haberleşebilir. Üretim, robotlardan gelen verilere göre optimize edilebilir. Raf düzenini en verimli şekilde koruyarak yerden ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Hava durumu, yol durumu, trafik sıkışıklığı, doğal afetler gibi veriler yorumlanarak envanter durumu ve sevkiyat çizelgeleri oluşturulur.
İnşaat Alanında web 4.0 ile yapılan örnekler. Son 20-30 yıldır şantiyelerdeki üretkenlik durağan olsa da robot teknolojisinin sektöre yeni bir soluk getirmesi gerekiyor. Web 4.0 ile yapılan örnekler arasında inşaat ile duvara montaj, karıştırma, taşıma gibi işlemlerin robotlar tarafından yapılması gerekiyor. Hatta 3 boyutlu yazıcılar yardımıyla tam bir prefabrik ev inşa etmeye çalışıyorlar.
Toplu taşıma alanında web 4.0 ile yapılan örnekler. Son yıllarda akıllı şehir terimi çok popüler hale geldi. Ana hedef, bu akıllı şehirleri yaratarak şehrin insanlarının hayatını kolaylaştırmaktır. İkincisi, sensörler ve kameralar aracılığıyla güvenliği sağlamaktır. Akıllı şehirlerde sürücüsüz metro, otobüs ve taksi görme ihtimalimiz daha yüksek.
WEB 4.0 İLE YAPILAN ÖRNEKLER
Üretim Alanında yapılan işler şunlardır. Endüstri 4.0 en çok etkilenen alan. Artık üretim tesislerinde insan görmeyebiliriz. Tüm montaj, üretim, bakım ve testler makine tarafından yapılmaktadır. Mükemmel üretim verimliliği bekleniyor. Sonuç olarak, üretim maliyetini ve satış fiyatını düşürme olasılığı uzun süredir tartışılmaktadır. Makineler toplanan verilere göre üretim yapmakta ve hatta bakım zamanının geldiğinin sinyalini verebilmektedir. Bu, daha az kesinti ile daha verimli üretim anlamına gelir.
Web 4.0 ile Yapılan Örnekleri servis işleri için ürün arızası durumunda servis personeli ürüne uzaktan müdahale edebilir. Uzaktan teşhis, sen sörlerden gelen verilerle kolaylaştırılır. Bakım ve onarım çalışmalarının verimliliği artırıldı.
Web 4.0 ile Yapılan Örnekleri arasında insan güvenliği nesnelerin interneti ve büyük veri analizinin birleşimi, bir fabrikada çalışan güvenliğini artırabilir. Çalışanlar, günlük operasyonlarda (KPI) yaralanmalar ve hastalıklar, kısa ve uzun süreli arıza süreleri, araba kazaları ve maddi hasar veya kayıp gibi göstergeleri izleyerek güvenli bir alanda çalışabilirler. Örnekler daha da çoğaltılabilir. Endüstri 4.0 geleceğimiz için kaçınılmaz bir olaydır.
Diğer blog yazılarımızı okumayı unutmayın 🙂 You Tube sayfamıza da bekleriz.