Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Gizli Pazarlama (Hayalet Pazarlama) Nedir?

Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır. Bu durumda reklam yayına alındığında tüketici reklamlara daha olumlu bakacaktır.

En son yakın zamanda bir reklamla karşılaşmışsınızdır diye tahmin ediyorum. Peki hiç düşündünüz mü bazı reklamlara neden daha fazla ilgi duyarız. Bir markanın reklamı yayına alınmadan öncesinde gizli pazarlama sayesinde ürünlerini pazarlıyor olabileceğini hiç düşündünüz mü? Gizli Pazarlama Ürün ve hizmetin Reklam öncesinde tüketiciye ulaştırılarak bilgilendirilip pazarlanma sürecidir diyebiliriz. Bir alışveriş merkezinde olduğunuzu düşünün A ve B kişileri mağazadaki indirim hakkında konuşuyor. Siz konuşmalarına kulak misafiri oldunuz ve istemsiz olarak yönlendirilmiş oldunuz. Ortada bir reklam yok ama gizli pazarlama var.

Gizli Pazarlama Örnekleri

Sony Ericsson, 10 büyük şehirde 60 oyuncu kullandı, hala aklımızdan çıkmayan VİRAL bir etkiyi başlattı. Tüketicilerden yani Turistler, çiftler ve diğer sıradan insanlar gibi poz veren aktörler, Sokaktaki tüketicilerden fotoğraf çekmelerine yardımcı olmalarını istediler cihazın özelliklerini anlatıp nasıl kullanılacağını anlattılar. Fotoğraf çekildi ve hedefe ulaşıldı. en önemlisi tüketicilerde reklam öncesi bilinirlik sağlandı, zihinlerine girdi o zamanlarda kimsenin bir kameralı telefonu yoktu ama gizli pazarlama çok güzel entegre edilmişti. Ürün T68 Birkaç ülkede yılın en çok satan telefonları arasına girdi.

Marketlerde karşılaştığımız bir örnek; Tatlı reyonu önünde X ürünü yeni geldi taze denemek ister misiniz? gibi cümleler duymuşsunuzdur. Ücretsizdir, X markasının hediyesi gibi Gizli pazarlama kampanyalarında çok sık kullanılan bir yöntem. İnsanlar artık günümüzde reklamları izlemek istemiyor. Ufak jestler tüketicileri ürünü tatmaya ikna eder tabi ki daha sonra satın almaya.

Influencer son zamanlarda çok sık duyuduğumuz bir terim; X markası bir ınfluencer ile anlaşır ürünlerinin tanıtımı yapılması konusunda bir video bir story paylaşmasını ister burada bir reklam konusu söz konusu değildir bunu yapma biçimleri reklamsızdır. belirli bir ücret karşılığında bu çeşitli platformlarda gerçekleşebilir örnek; Youtube, Instagram vb.

Birçok çeşidi vardır. ama en yaygın olarak kullanılan ürün yerleştirme ve gizli pazarlamadır. Burada amaç direk reklam gösterip tüketiciye satış yapmak değildir. Tüketicinin zihninde vızıltılar, ön bilgiler yerleştirerek daha sonra yayınlanan reklamlarda Heyecan ve ürüne duyulan ilgilidir. Gizli pazarlama piyasaya sunulmayan bir ürün hakkında reklam çalışmaları başlamadan önce ürün hakkında ön vızıltı ve bilinirlik ve farkındalık yaratmak için kullanılmaktadır. Bir reklam görüp bir ürünü alma süreci zorlu bir süreçtir ama bir arkadaşınız size bir ürün önerdiğinde o ürüne ilginiz daha fazla olacaktır. Bu nedenle ağızdan ağıza yayılan pazarlama etkisini de unutmamak gerekir. Tüketicide baskı kurmadan satışı yapılan ürünlerde markanıza sadık bir müşteri elde edebilirsiniz.

Türkiyede Sık Kullanılanlar

Örnek; Mavi markasının yüzü Kıvanç TATLITUĞ Mavi markasının reklamında giydiği kıyafeti Bir dizide giymesi olabilir. Yukarıda değindiğimiz Influencer kullanımı , Dizi ya da filmlerde yapılan ürün ve hizmet tanıtımları vb. gizli pazarlama yöntemleri türkiye’de sık sık kullanılmaktadır.

Bu konuda önerebileceğim bir film The Joneses (örnek aile) bu tekniği kullananlara etkilerinin neler olduğunu izleyenlere aktarıyor. bir kişinin ailesine tüketim alışkanlıklarını çevresindeki insanlara açıkladığı bir film gizli pazarlama sonuçları, ürün fısıltıları tüketiciye nasıl aktarıldığı ve hedef kitlenin doğru seçimi gibi sorularınızı bu filmde bulabilirsiniz.

Ajans360
11 Ocak 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir