Pazarlama Kavramı Kamuoyunda Nasıl Algılanır? - Ajans360
Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Pazarlama Kavramı Kamuoyunda Nasıl Algılanır?

Pazarlamanın iş dünyasında önemli haline gelmesinin başlıca faktörlerinden bir tanesi artık ürün ve hizmet kısıtlığı değildir. Bu ürün ve hizmeti talep edecek müşterileri bulma kıtlığından gelmektedir. Dünya üzerindeki çoğu arz yaratan kuruluşlar dünya üzerindeki tüketicilerin ihtiyaçlarından daha fazla ürün ve hizmet arz etmektedir.

Fazla kapasiteye ulaşan şirketler mümkün olandan daha fazla pazar payı büyümesini istedikleri için rekabet aşırı derecede artmaktadır. Tüketiciyi kendine çekmek için şirketler fiyatlarını düşürür, promosyon ve kampanyalar düzenler düşük kâr marjı nedeniyle bazı şirketler başarısız olurlar.

Pazarlama fiyat odaklı parametrelerden farklı olarak nasıl rekabet edilebileceğinin cevabını vermektedir. Fazla kapasiteye sahip olan şirketler için pazarlama birimleri kuruluşlar için var olan müşteriyi elde tutma, potansiyel ve yeni müşterileri şirkete kazandırma çabalarını ortaya çıkarır.

Kamuoyunda Pazarlama Kavramını Nasıl Algılanıyor?

Maalesef kamuoyunda pazarlama kavramı hala çok yanlış bir biçimde konumlanmıştır. Kamuoyu pazarlamacıları işletmenin elinden çıkarmak için büyük çaba sarf ettiği ürün ve hizmetler için pazarlama insanlarından yardım aldığını düşünmektedir. Bir çoğumuz apartman girişlerinde pazarlamacılar ve dilenciler giremez yazısını görmüşüzdür. İşte bu yazı pazarlama konusunun ne kadar yanlış konumlandığımızın bir kanıtı olarak sunulabilir. Aslında durum tam tersi olarak işlemektedir. Bir şirketin ürün ve hizmetlerinin yaşam eğrisini uzatan pazarlama çabalarıdır. Şirketin tüm departmanları tüketici pazarındaki pazarlama birimine doğrudan veya dolaylı yoldan müşteriye destek vermektedir. 


Pazarlamanın çok önemli isimlerinden Philip Kotler şöyle söylemiştir; ‘’Pazarlama, ürettiğinizi elden çıkarmanın zekice yollarını bulma sanatı değildir. Pazarlama, gerçek müşteri değeri yaratma sanatıdır. Müşterilerimizin daha iyi duruma gelmelerinde yardımcı olma sanatıdır. Pazarlamacının parolası, kalite, hizmet ve değerdir.’’ 

Pazarlama sadece satış sonrası başladığı düşünülür ama pazarlama üretim öncesinden başlamaktadır. Pazarlama insanların ihtiyaç ve arzularını tespit edip ona göre ürün ve hizmet üretmeye çalışır. Pazarlama ürün ve hizmetin piyasa nasıl giriş yapacağını, fiyat stratejisini belirler ve dağıtım kanallarını belirleyerek ilerleyen zamanda tüketiciden oluşan geri dönüşler sayesinde strateji, ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesi sağlar. 

Öncelikle pazarlama kelimesinin kamuoyundaki negatif algısını kaldırmamız gerekir satış ve pazarlama yan yana çok kullanılan ve  ikisi de birbirine girmiş gibi gözükse de bu algının yıkılması gerekir. Burada en önemli faktör şirketlere pazarlama kavramın iyi şekilde öğretilmesi gerekir çünkü şirket uygulamaları satış temsilcilerine birebir satışta kendilerine pazarlamacı adı verilmektedir. Kelimelerin kullanım alanlarının doğru yerlerde yapmalıyız. Kelimenin anlamını tam  yansıtmayan faaliyetlere pazarlamacı adı verildiği için kamuoyunda bu negatif algı oluşmuştur. İlk önce bunu bırakmamız gerek.

Hedef kitlenizi iyi belirlemek pazarda rakiplerinizin stratejisini geride bırakmak için en önemli adımlardan biridir. Markanızı daima ileriye taşımak için, buradayız!

Melih Örnekbaş
24 Mart 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir