İmaj, markaları ayakta tutan ve müşteri sadakatini kazandıran olmazsa olmaz bir konudur. Bir markadan bahsedildiğinde insanların aklında canlanan olumlu veya olumsuz her şey, aslında bahsedilen markanın imajıdır. Akıllara gelebilecek her markanın mutlaka iyi bir imaja sahip olması gerekir.
İmaj Kolay Kazanılabilir mi?
Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. Evet demek de zor, hayır demek de zor. Yiyecek markası, çok kolay imaj sahibi olabilir. Hijyen ve lezzet sayesinde bir imaj sahibi olmak çok kolayken, teknoloji markası için yıllar gerekebilir. Hedef kitle, yiyecek markasında olduğu gibi anında bir teknoloji markasına bir anlam yükleyemez. Yıllar geçmeli, müşteri tatmin olmalı, ürünümüz güncellenmeli ve yeni teknolojilerin gerisinde kalmamalıdır.
Müşteri yıllar sonra teknoloji markasına imaj yükler. Yiyecek markasının en büyük eksisi ise, imajının değişebilir olmasıdır. Bunun aksine, teknoloji markaları daha kalıcı bir imaja sahip olabilir. Bir kadın yiyecek markamızı çok beğenir ve imaj yüklerken, başka bir kadın tam tersi düşünür ve damak zevkine hitap etmediğini düşünür. Bu da yiyecek markaları için imajının kalıcı olmadığı gibi değişken olduğu anlamına da gelmektedir. Teknolojik markalar, bu konuda hedef kitleleriyle ortak bir paydada buluşabilir. Aynı telefonu farklı iki kadın aldığında, aynı özelliklere sahip olacakları için imajın da daha kalıcı olması söz konusudur.
Toparlamak gerekirse, imajın kolay kazanılıp kazanılmayacağı tamamen markanın sunduğu hizmetlerle ilgilidir. Markanın ne çağrıştırdığı, özellikleri, kalitesi, farkı ve daha birçok nokta sunulan hizmeti desteklemeli ve potansiyel müşterilerde imajın kazanılması için, olumlu duygular uyandırılmalıdır.
Markalar Özellikle Dikkat Etmeli Ki…
Herhangi bir değişikliğe gitmeyi düşündüklerinde ya da bir özelliği markalarından silmek istediklerinde, bunu hedef kitleye hissettirmeden yapmaları gerekmektedir. Kitle, markayı sorgulamaya başlarsa, imajını da sorgulamaya başlamış demektir. Bu noktada markanın ne olduğu çok da önemli olmamaktadır. Markalar, imajlarını sorgulatmak yerine kendilerine daha da değer katarak, müşterilerinin gözündeki imajı arttırmalıdırlar. Herhangi bir değişikliğe gittiklerinde de imajını ön planda tutarak yapmaları gerekmektedir.
Örneğin, hedef kitlesi hem kadınlar hem de erkekler olan spor bir araba markası, sloganına yeni bir kelime eklemeyi düşünüyorsa, öncesinde hedef kitlede, “biz geçmişte böyleydik, şunu şunu ifade ediyorduk ve gelecek için şunu şunu ifade ederek büyüyoruz.” Algısını yaratmaları, markalarının imajlarını korumalarını sağlar. Bu sayede, hedef kitleye neden imaj sahibi olduğunu hatırlatmış ve bunları unutmaması gerektiği algısını sağlamış olurlar.
Markalar Unutmamalı Ki İmaj…
Kolay kazanılmaz ama kolay kaybedilir.
Bir kişi tarafından kazanıldığında binlerce kişi de kazanmış demektir.
Markanın geleceğini şekillendirir.
Yaratıcılık ister.
Süreklilik ister.
Olumlu geri dönüşler ister.
Değişmek ve gelişmek ister.