Marka ismi bir markanın ince düşünüp öyle karar vermesi gereken konulardan birisi de, marka ismidir. Birden fazla dikkat edilmesi gereken nokta vardır. Ne tanıtıldığına, nasıl bir hedef kitleye sahip olunduğuna göre isimlendirmek gerekmektedir.
İlk dikkat edilecek husus, başka bir markayı hatırlatmaması gerektiğidir. Böyle bir durumda, markanın imaj kaybı yaşaması ve rakip firmalara müşteri kazanması gerçekleşir. Tamamen özgün olmak, markaya bir fark kazandıracaktır. Farklı olunduktan sonra, hedef kitlenin aklında kalmak amaçlanmalıdır. Bu kalıcılık için reklam sektöründe çeşitli yöntemler vardır ve en kalıcı olacak yöntemi belirleyip, bir şekilde marka isminin akılda kalıcı olması gerekmektedir. Tabii, akılda kalıcı olması için marka isminin uzun olmaması gerekmektedir. Ne kadar uzunsa, akılda kalıcılığı o kadar zorlaşabilir.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise, marka isminin olumlu çağrışımlara sahip olmasıdır. Hedef kitle, markanın ismini duyduğunda olumlu şeyler düşünürse marka hakkında da olumlu duygular edinebilir. Eğer, olumsuz şeyler çağrıştıran ama iddialı bir isim ile marka ortaya çıkıyorsa, risk alınmış demektir. Bu durum için kesin bir şey söylemek zor. Ne tanıtıldığına göre değişebilir ama genelde olumlu duyguları çağrıştıran kelimeler ya da kısa cümleler kullanmak daha garantidir denilebilir. Olumlu duygular kadar önemli olan başka bir durum ise, isminin kolay telaffuz ediliyor olmasıdır. Özellikle bu durum, hedef kitle yaşlı insanlar ise daha sağlıklı ve onlar için daha kolay akla gelir olacaktır. Aynı durum, hedef kitlenin çocuk yaş grubu olduğu durumlarda da söz konusudur.
Marka İsmini Değiştirmek…
Elbette bir marka ismi değişebilir ama genellikle belli bir imaja sahip ve yıllardır aynı ismi kullanan markalar, isim değişikliğini düşünmez. Genellikle, örneğin tek bir kelimeden oluşan bir marka ise, önüne ya da arkasına başka bir kelime alabilir. Ek olarak, birden fazla kelimden oluşan bir isimse ve değişiklik yapmak istiyorsa, marka isminden kelime azaltabileceği gibi kelime de ekleyebilir.
Bazen markalar bunu müşterilerine değiştiğini veya geliştiğini göstermek için yapabilir. Markaya farklı bir imaj katmak için de isim değişikliğine gidilebilir. Markaya isim vermek, ismini değiştirmekten daha zor ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Genel olarak, markanın akılda kalıcılığı, kolay telaffuz edilecek olması ve mümkün olduğunca kısa bir isim verilmesi, ilk aşamada dikkat edilmesi gereken noktalardır. İsim değişikliğine gidilmesi durumunda, hedef kitlede radikal bir değişiklik yerine, markanın geliştiğini gösteren bir algı yönetimi ile bu değişikliğin yapılması gerekmektedir.
Coca-Cola’nın İsim Hikayesi
Kurucusu olan Pemberton, k harfleri yerine c harflerinin yan yana daha güzel görüneceğini düşünmesi ile küresel bir markanın ismi kararlaştırılmıştır.
Adidas’ın İsim Hikayesi
İsmini kurucusu Adolf Dassler’ın takma adı ‘Adi’ ve soyadının ilk 3 harfinin birleşimi ile kararlaştırılmıştır.
Samsung’un İsim Hikayesi
Kurucusu Lee Byung-Chull tarafından ismi verilmiştir. Kore dilinde üç yıldız olarak çevrilmektedir.