Bir ürünün pazar sahasında rakiplerinden ayrışması oldukça önemlidir. Rakiplerinden ayrışması ise, kendisine ne kattığı ve rakiplerinden farklı olarak pazar sahasına ne sunduğu ile ilgilidir. Bu noktada, ürünün yeni özellikler kazanarak pazarda değer kazanacak olması, birçok fayda sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken şey, ürünün hedef kitlesiyle ilişkili yeni özellikler olması ve alışılagelmiş değerlerini aşmaması gerektiğidir.
İnovasyon, ürünün/ hizmetin yeni nitelikler kazanmasını ve gelişmesini sağlayan uygulamaları ifade eder. Birçok türü olan inovasyon, temelde başarı elde etmeyi ve değer/imaj kazandırmayı hedefler. Bir işletmenin inovasyon planlaması demek, yeni nitelikler ile hedef kitlesine seslenmesi demektir. İnovaktif düşünce ise, planlama aşamasında yeni fikirleri değerlendirir ve yapılan araştırmaların, özgün bir şekilde ürün ile bağdaşmasını sağlamaktadır.
Birçok inovasyon türü olsa da, en bilinen inovasyon türleri arasında ürün, hizmet, pazarlama ve organizasyonel inovasyon vardır. Tüm inovasyonların temel amacı, ürüne veya hizmete yeni nitelikler kazandırmak ve bu nitelikleri başarılı bir şekilde geliştirmektir. Swot analizi gibi inovasyon da, zaman zaman şirketlerin yaptığı ve pazardaki durumunu daha ileriye taşımayı amaçladığı strateji olarak da ifade edilebilir.
Ürün İnovasyonu, mevcut ürüne yenilik katarak, pazarda değer kazanmasının amaçlandığı inovasyon türüdür.
Hizmet İnovasyonu, var olan bir hizmete yeni bir hizmet katmak ve dolayısıyla hizmetin gelişmesini sağlayan inovasyondur.
Pazarlama İnovasyonu, mevcut ürünün pazara yeni bir dağıtım şekliyle sunulmasının amaçlandığı inovasyon türüdür. Yeni pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi de dahil edilir.
Organizasyonel İnovasyon, şirketin daha çok iç yapısıyla ilgilidir. Ürünü veya hizmeti, pazara kusursuz bir şekilde sunmak için yeni çalışma prensiplerini geliştirmektir.
İnovasyon Neden Önemlidir?
Bir şirketin, kurumun veya markanın gelişmesi için birbirinden farklı stratejiler vardır. Sosyal sorumluluk projeleri, etkinlik düzenlemeleri, kampanya başlatmaları, sosyal medya mesajları gibi birçok faktör aslında gelişmek ve değer kazanmak için yapılan girişimlerdir. İnovasyonun da temel amacı gelişmek ve daha başarılı olmak olduğu için şirketler, kurumlar ve markalar yeni özellikler kazanmak isteyebilir. İnovasyonun önemi, rakiplerden ayrışarak yeni özellikler ile hedef kitleye seslenmekle ilgilidir. Bireyler, alışıldık olanların yerine, farklı olanı gördüğünde daha kolay ikna olabilir. Aynı şekilde hedef kitle, ürüne eklenen yeni bir özelliği de merak edebilir.
Müşteri gereksinimleri öngörülerek planlanmış ve sürdürülebilir bir yenilik, ürüne karşı sempati uyandırır. İlaveten, gelecek planlamasına da katkı yapılmış olur. Yeni bir özellik zamanla daha farklı özellikleri de tetikleyebilir. Elbette, rekabet ortamında farkını koymak için de önemli bir adım atılmış olur. Bu sayede, saygınlık kazanılır ve yeni müşteriler kazanılır. İnovasyon sonunda, tekrara düşmek de önlenir.
Yeni bir şekilde seslenmek, yeni bir dağıtım kanalı kullanmak, yeni bir hizmet daha sunmak, yeni bir tat daha eklemek, yeni bir deneyim daha sunmak vs. gibi akıllara gelebilecek farklı özellikler, tekrara düşmeyi önler. Şirkete, kuruma veya markaya göre değişebilecek inovasyon önemi için ortak olarak, en temelde kâr elde etmek vardır.
İnovasyon Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Rekabet analizi eksiksiz yapılmalıdır.
- Müşteri gereksinimleri tespit edilmelidir.
- Ekip olarak hareket edilmelidir. Bir ya da birkaç kişinin inisiyatifine bırakılmamalıdır.
- Zamanlama stratejisi geliştirilmelidir.
- İstikrarlı olunmalıdır. Kısa bir sürede başarı değil, uzun vadede planlanmış bir yenilik ana hedef olmalıdır.
- Sürdürülebilir bir yenilik olup olmadığı tespit edilmelidir.
- Geliştirilecek yeniliğin sosyal ve çevresel boyutuna dikkat edilmelidir.
- Teknolojik gelişmeler ile ürün veya hizmet ilişkilendirilmelidir.
İnovasyon Örnekleri
- BMW’nin konsol tuşlarını yenileyip, daha kullanıcı dostu hâline getirmesi.
- Bebek arabalarının katlanılabilir olarak üretilmeye başlaması.
- Kablosuz şarj özellikli telefonların piyasaya sürülmesi.
- Klavyelere ışık eklenmesi.
- Çocuklara özel MR cihazları yapılması.
- Elektrikli battaniye üretilmesi.
- Her daim kuru kalan bankların yapılması.
- Sanal marketlerin hizmet alanını genişletmesi.
Farklı inovasyon örnekleri için buraya tıklayabilirsiniz.
Konuyla ilgili, “TEDx Talks” isimli YouTube kanalındaki konuşmayı izleyebilirsiniz.
“İnovasyonun, ar-ge için kaç dolarınız olduğuyla ilgisi yoktur. İnovasyon, parayla ilgili de değildir. Sahip olduğunuz insan kaynağı, onlara nasıl liderlik ettiğiniz ve onlardan ne elde ettiğiniz ile ilgilidir.”
Steve Jobs