En basit tanımıyla Flutter Yazılım, mobil uygulama oluşturmanızı ve geliştirmenizi sağlayan bir yazılım kitidir. Aynı zamanda içerisindeki farklı araçlar yardımıyla tek bir kod tabanı üzerinden yerel bir uygulama geliştirmenize de yardımcı olmaktadır. Bu anlamda Flutter SDK olarak da bilinmektedir. Esasen bu terim, Software Development Kit anlamına gelmektedir ve farklı bir tanımdan ziyade tam bir bütünü işaret eder.
Yine de kafanızın içerisinde oluşabilecek birçok soruyu ön görüyoruz. Dolayısıyla bu yazı içerisinde; Flutter nedir konusunun kapsamında, Flutter avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi sorularınıza da yanıt vermiş olacağız. Yanı sıra bir nebze de Flutter ile React Native farkları konusuna değinecek, oradan da Flutter Yazılım kullanım alanları hakkında bilgi vereceğiz. Son olarak ise Flutter ile yapılmış uygulamalar hangileridir başlığı altında birkaç örnekle konuyu tamamlayacağız. Hepsi ve daha fazlası için yazının devamını okumayı unutmayın!
Ek olarak; Ajans360 bünyesinde daha dijital ve hür konseptler ile her geçen gün sizlerle buluştuğumuzu da eklemek istiyoruz. Projelerimizle ve çalıştığımız markalarla olan güvenilir ilişkimiz bir yana, eğer hikayemizi de öğrenmek isterseniz; internet sitemizde yer alan, hikayemiz kısmına göz atabilirsiniz. O halde artık başlayım mı?
Flutter Yazılım Nedir?
Flutter bir yazılım kitidir ve uygulamalarınızı geliştirmenizi sağlar, demiştik. Fakat konuyu biraz daha açalım: Flutter aynı zamanda açık kaynak kodlu bir araçtır. Bu ise ek bir ücret ödemeden kullanım sağlayabileceğiniz anlamına gelmektedir. Google bünyesinde 2017 yılında piyasa sürülmüş olan Flutter, esasında 2 ana kategori üzerinden incelenebilir. Bunlar, SDK Flutter Yazılım ve Flutter Yazılım Framework olarak nitelendirilebilir.
- Flutter SDK: Bünye içerisindeki farklı araçların kullanımı ile hem Android hem de İOS üzerinde aktif kullanımı desteklemektedir.
- Flutter Framework: Özellikle yazılımın geliştirilme aşamasında kullanabileceğiz framework, ara yüz bileşenlerinizi kullanabilmenize yardımcı olur. Bu sayede uygulamanızı kişiselleştirebilirsiniz.
Flutter Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Flutter Yazılımın avantajları ve dezavantajları sadece teknik değil, marka kimliği açısından da değerlendirilmelidir. Mobil uygulama geliştirme aşamasında, dijital alan kadar kurumsal tasarım desteği de rol oynamaktadır. Bu nedenle tüm yarar ve zarar kavramlarını çok boyutlu bir şekilde ele alacağız.
Flutter Yazılımın Avantajları
Öncelikle Flutter noktasında bilinen avantajlardan bahsedelim. İşte Flutter Yazılımın neden tercih edilmelidir sorusunun cevabı:
- Flutter çapraz platformlu bir mobil uygulama oluşturmanıza olanak tanır. Bu sayede hem İOS hem de Android üzerinde etkin bir uygulamaya sahip olabilirsiniz.
- Öğrenmesi kolay bir sistem olduğu için kullanım alanında zorluk yaşamazsınız.
- Flutter içeriği ile GPS koordinatları, sensör, veri toplama ve izin işleme gibi işletim özelliklerini de pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Tek bir akıllı cihaza değil, neredeyse tüm akıllı cihazlara hitap edebilirsiniz. Bu sayede çoklu bir alan ve kitle yaratabilirsiniz.
- Hem Android hem de İOS üzerinde kullanılabilen bir uygulama yaratmak çok maliyetli olabilir. Bu aşamada Flutter ile bu maliyeti en aza indirgeyebilir ve hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edebilirsiniz.
- Bağımsız ve tamamıyla özgün bir arayüz geliştirebilirsiniz. Bu sayede kurumsal kimliğiniz desteklenecektir.
- Ayrıca Dart ve Flutter ayrılmaz bir ikili olarak geçmektedir. Dart ise estetik bir programlama dili olduğundan, yüksek performans elde ederken aynı anda tasarımınızı özelleştirebilirsiniz.
Flutter Yazılımın Dezavantajları
Pek çok avantajdan bahsettiğimiz gibi kimi alanlarda da Flutter Yazılımın dezavantajları noktasına değinmeliyiz. Fakat bu dezavantajları değerlendirirken, kendi markanızı esas almalı ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda bu maddeleri iyice değerlendirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. İşte Flutter kullanımında karşınıza çıkabilecek ek durumlar:
- Flutter içerisinde açık kaynak erişimi bulabileceğiniz çok sayıda kitaplık bulunmaktadır. Bu durum çoğu zaman işlevsellik sağlamaktadır, ancak her teknik özelliği kapsayacak etkili yetkinlikler bulamayabilirsiniz.
- Yüksek Bluetooth desteği gerektiren bir mobil uygulamaya ihtiyaç duyuyorsanız, Flutter bu konuda ihtiyaç duyduğunuz performansa erişemeyebilir. Ancak yine de Flutter Blue kullanılabilir.
- Flutter kullanımı genel anlamda pratik bir kullanım sağlasa da özellikli işlemlerde özel komutlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu anlamda Flutter kullanımınızı geliştirmeniz ve destek almanız gerekebilir.
Flutter ile React Native Farkları Nelerdir?
Bildiğiniz üzere Android ve İOS üzerindeki mobil uygulama marketleri, Play Store ve App Store olarak ayrılıyor. Bu noktada mobil uygulama geliştiricilerinin büyük bir çoğunluğu her iki markete de yer ayırmak istiyor. Çünkü bu marketler içerisindeki kitle dağılımları hemen hemen ayrı seyrediyor ve çoğunluğu bölmek, markanın potansiyel kitleden uzaklaşmasına neden oluyor. İşte Flutter ve React Native ise tam olarak burada devreye giriyorlar. Gelin, bu durumu biraz daha açıklayalım:
Tıpkı Flutter gibi React Native’de çapraz bir platform çerçevesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısaca bu durum, Flutter’da olduğu gibi React Native’de de hem Android hem de İOS uyumu olduğunu göstermektedir. Bu nedenle mobil uygulama geliştiricilerinin büyük bir çoğunluğu, Flutter ve React Native farkları nelerdir sorusunu sormaktadırlar. O halde bunu da maddeler üzerinden açıklayalım:
- Bilinen en iyi çapraz platform kiti React Native bünyesindedir. Ancak hem Flutter hem de React Native aynı kodu kullanırlar ve her ikisi de hem duyarlı hem de özelleştirilebilir sistemlerdir.
- Fakat Flutter, Skia işleme motoruna dayalı daha yüksek performans sergileyen uygulamalara pencere açmaktadır. Bu nedenle dünya üzerindeki uygulama geliştiricilerinin %42’si Flutter’ı tercih etmektedir.
- Ayrıca Flutter çok daha gelişmiş özelliklere sahip bir kit olarak, basit işletim sistemi eklentileri üzerinden özgün tasarımlara müsaade etmektedir.
- Flutter içerisinde mobil MVP uygulamaları ve geliştirilebilen widget’lara sahip bir arayüz imkanı bulunmaktadır.
Flutter Kullanım Alanları Nelerdir?
Flutter her geçen gün dünya üzerinde daha büyük bir kullanım alanına erişmektedir. Türkiye’de henüz yeterli kitleye erişememesine rağmen, Flutter kullanım alanları nelerdir sorusuna açık bir cevap verebiliriz. Hatta sizi biraz daha aydınlatabilmek adına bu kullanım alanlarını listeleyelim:
- E-Ticaret
- Oyun
- Eğitim
- Sağlık
- Diğer bireysel girişimler
- Kurumsal ihtiyaçlar
Flutter ile Yapılmış Uygulamalar Hangileridir?
Flutter ile devleşen pek çok bilinen uygulama olduğunu biliyor muydunuz? Nedeni basit! Flutter çok kısa süre içerisinde yüksek performans ve erişim sağlıyor. Hatta bu sayede sizlerin de çok iyi bildiği pek çok uygulamaya kapı açmıştır. Peki, sizce Flutter ile yapılmış uygulamalar hangileri? İşte o popüler uygulamalar:
1.Alibaba
2.BMW
3.eBay
4.Google ADS
5.Tencent
Son olarak kendi markanız özelinde Flutter ile yapabileceklerinizi öğrenmek istiyorsanız; internet sitemizde yer alan, iletişim sayfası üzerindeki bilgileri kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Ajans360 ekibi olarak bizler, her gün sizlere daha pratik ve kaliteli bir hizmet sunmak adına burada olacağız!