Türkçeye amaca yönelik pazarlama olarak geçen cause marketing, bir markanın başka bir marka ile kurduğu kar amacı olmayan girişimlerdir. Temelinde sosyal konuların olduğu casuse marketing, markaların insani değerlere önem verdiği algısını yarattığı gibi, tüketicilerin gözünde markalara imaj ve itibar da kazandırmaktadır. Detayları hakkında Cause Marketing (Neden Pazarlama) adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz!
NEDEN?
Birden çok öneminden bahsetmek mümkün. Tüketicilerin gözünde hayırsever, insani değerlere önem veren vs. gibi bir marka imajından, satın alınma sürecine kadar etkisinin olduğu görülmektedir. Özellikle günümüz tüketicisi, öncesinde markanın imajını ve itibarını değerlendirdikten sonra, satın alma eylemini gerçekleştirmektedir. “X veya Z markası sosyal konularda ne kadar sorumlu?” düşüncesi, günden güne artmakta ve markaların sosyal konulara yatırımı, markalara fırsat olarak geri dönmektedir.
Ek olarak, rakip firmalardan ayrışmak için de markalar bu stratejik hamleye zaman zaman başvurmaktadır. Stratejileri istedikleri algıyı yarattıklarında marka, motivasyon da kazanmaktadır ve hedef pazar alanı için yeni yaratıcı fikirleri tetiklemektedir. Markaların gözünde durum böyleyken, marka sadakatine sahip olan tüketiciler, düzenli olarak tercih ettiği markasının sosyal konulara duyarlılığından mutlu olacaktır ve marka, potansiyel tüketicisiyle duygusal bağ da kazanmış olacaktır.
CAUSE MARKETING İÇİN BU MADDELER ÇOK ÖNEMLİ!
Markanın faaliyet alanı ile uyumlu hareket edilmelidir!
Hedef kitlenin ilgi alanlarıyla da uyumlu hareket edilmelidir!
Hedeflenen başarıya ulaşılıp ulaşılmadığı paylaşılmalıdır!
Ürünlerini değil, insani değerleri düşündükleri algısını yaratılmalıdır!
Son derece şeffaf olunmalıdır!
Finansal danışman ile detaylıca proje incelenmelidir!
CAUSE MARKETING BİRKAÇ ÖRNEK…
Apple’ın “doğayı düşünüyoruz” mesajıyla, son ürettiği telefonların kablosuz şarj özelliğine sahip olması
Turkcell’in “Kardelenler” adlı projesi ile, kız çocuklarının okumasına katkı sağlaması
Kahve Dünyası ve Darüşşafaka’nın ortaklığının “eğitimde fırsat eşitliği” anlayışıyla, öğrencilere maddi yardımda bulunması
Toms ayakkabı markasının, ihtiyaç sahibi çocuklara ayakkabı bağışlaması
Starbucks’un “Starbucks Vakfı” aracılığıyla, hayır kurumlarına destek vermesi
The Body Shop adlı güzellik ve sağlık şirketinin, “bakım zamanı” adlı girişimiyle, sağlık çalışanlarına kişisel bakım paketi desteğinde bulunması
Dove’un RealBeauty adlı stratejisiyle “güzellik algısı”na dair video yayımlamasıyla kadınlara öz güven sağlaması
Bizler Ajans360 olarak, markanıza en uygun pazarlama stratejilerini geliştirmeye hazırız!