Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Turizm Otelcilik Sektörü ve Dijital Dönüşüm

Gelişen teknolojik olanaklar ile birlikte kişiler satın almak istedikleri eşyaları, yemek siparişini, konaklamak istedikleri oteli, gidecekleri tatil beldesini ve daha çok işlemi internet üzerinden yerine getirmektedir. İnternetin hayatımıza bu denli dahil olmasının sonucunda da diğer sektörler gibi turizm ve otelcilik sektörü de dijitalleşmeye ayak uydurmak durumunda kalmıştır. Dijital dönüşüm ve otelcilik.

İnsan etkileşimi ve geribildirimler üzerine kurulu bir sektör olan turizmcilik dijital dönüşümden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Otel rezervasyonu, tur satın alımı, otel odasının iklimlendirilmesi ve seyahate ilişkin geribildirimler bırakılması gibi pek çok unsur dijital dönüşüm ile birlikte boyut değiştirmiştir.

Dijital Medya Hizmetlerinden Faydalanıldığı Sürece Otelcilik Sektöründe Yaratılan Dönüşüm Nedir?

Turizm sektörünün başlıca özelliklerinden biri iletişime dayalı olmasıdır. Seyahate çıkacak olan kişiler internet sayesinde gidecekleri tatil yeri ve konaklayacakları tesis ile ilgili bilgilere kısa sürede ulaşabilir, otel ile hızlı bir şekilde iletişim kurabilir. Doğrudan insan etkileşimi üzerine kurulu bir sektör olması nedeniyle de dijitalleşmeden ilk nasibini alanlardan biri turizm ve otelcilik olmuştur. 

Dijitalleşme ilk önce hava yolu ulaşımı ile başlamıştır. Online rezervasyon ve bilet alımının ardından dijital pazarlama konaklamaya da geçiş yapmıştır.

Dijital olanakların artması ile birlikte konaklanılan odanın hava sıcaklığı kontrol edilebilir, ziyaretçilerden anlık bildirimler alınabilir, turistlerin istekleri ve önerilerinden veri tabanı oluşturularak otel hizmetleri bu yönde geliştirilip değiştirilebilir. Sınırların olmadığı dijital dünyada var olabilmek sayesinde oteller tüm dünyaya açılarak denizaşırı ülkelerden ziyaretçilerin dahi ilgisini çekebilir.

Otelcilikteki dijital dönüşüm sayesinde misafirlerin çevrim içi olarak tesise giriş ve çıkış işlemlerinin yapılması, e-fatura düzenlenmesi, ziyaretçilerin kişisel veri ve tercihlerine göre sunulan hizmetin yön değiştirmesi vb. gerçekleştirilebilir.

Turizm ve Otelcilikte Dijital Dönüşüm İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Seyahate çıkacak olanlar, gitmek istedikleri yer ile ilgili önceden internet araştırması yaparak konaklayacakları yeri de online rezervasyon ile belirlemektedir. Bu durum da otelin her şeyiyle ihtiyaçları karşılayacak teknolojik altyapıya sahip olmasını, doğru sosyal medya stratejisi oluşturup, mümkün olan en etkin şekilde internette var olmasını beraberinde getirmektedir. Dijitalleşmeye ayak uydurabilmesi için otelcilikte atılması gereken adımlar ise şu şekilde:

Veri Tabanı Oluşturma ile Veri Tabanı Yönetimi

Otelde konaklayan kişilerin kimlik ve demografik bilgileri alınarak bir düzen içerisinde arşivlenip saklanmalıdır. Ayrıca misafirlerin otelle ilgili görüşleri, otelde sevdiği veya sevmediği yönler, dilek ve önerileri de saklanmalıdır. Bu bilgiler ışığında otelde gerekli görülen yönler değiştirilmeli ve eksiklikler giderilmelidir. Sınıflandırılan veriler istenildiğinde kolayca ve kısa bir süre içerisinde ulaşılabilir olmalı ve idari personel strateji oluşturmada bu verilerden mutlaka yararlanmalıdır.

Sosyal Medyanın Aktif Olarak Kullanılması

Hem şirketler hem de bireyler için internette en çok kullanılan dijital unsurların başında sosyal medya gelir. Otelcilikte hedef kitleye ulaşmak, oteli en iyi şekilde tanıtmak, marka bilinirliği oluşturmak, sadık bir müşteri kitlesi yaratıp ticari başarı elde edebilmek için sosyal medya olmazsa olmaz bir dijital araçtır.

Aktif ve verimli bir şekilde kullanılan sosyal medya sayesinde otel güvenilir, misafirperver ve ilgili bir imaj çizebilir. Sosyal medya hesabına bırakılan yorum ve beğenilere anında cevap verilerek personelin ziyaretçilerden gelen geri bildirimlere verdiği önem gösterilebilir. Otelde konaklarken müşteri devamlılığını artırabilmek için yaratılması gereken en önemli şey kişinin kendi evindeki gibi huzurlu hissedebilmesidir. Bu da gösterilen ilgiyle, şikâyetlere kulak asılması ve gereken düzeltmelerin yapılmasıyla olur. Sosyal medyanın en fazla yarar elde edilecek şekilde kullanılması için alanında uzman bir sosyal medya yöneticisi istihdam edilmeli veya bir dijital ajans ile anlaşılmalıdır.

Youtube Hesabının Açılması

Youtube günümüzde artan kullanım oranıyla geniş kitlelere seslenmede en az televizyon kadar etkili olmayı başarmış bir dijital medya aracı. Otelin ve çevresinin kitlelere en iyi şekilde tanıtılmasında Youtube hesabına sahip olmak oldukça yararlıdır. Konaklama tesisinin her bir bölümüne ait videolar çekilmesi, otelin bulunduğu yerin gezilip görülmeye değer yerlerinin videolarla gösterilmesi ziyaretçilerin aklında soru işareti kalmaksızın oteli tercih etmesine katkı sağlar.

Web Sitesinin Yönetilmesi

Otel ile bilgi edinme sürecinde kişilerin ilk baktığı yerlerden biri sosyal medya hesabı iken diğeri de otelin web sitesidir. Bu yüzden web sitesi oteli video ve görsellerle net bir şekilde yansıtmalı, içeriği sade ve anlaşılır olmalı, iletişim bilgileri açıkça verilmeli, şikâyet ve öneri formuna yer verilmelidir. Ayrıca web sitesi kullanılarak ziyaretçilere online rezervasyon yapma imkanı da sağlanmalıdır. Ajans360’ın otellere özel sunduğu dijital pazarlama stratejilerinden yararlanarak dijital dönüşümünüzü tamamlayabilir ve ticari başarınızı arttırabilirsiniz.

Melih Örnekbaş
05 Mart 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir