Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

Logo Nedir, Neden Önemlidir?

Farklı şekillerden, yazı stillerinden, renklerden ve daha birçok farklı tipografik detaylardan oluşan logo, markayı pazar sahasında temsil eden simgesidir. Markanın ismi kadar, logonun tasarımı da oldukça önemlidir. Öyle ki, başarılı tasarlanmış bir logo markayı rakiplerden olumlu yönde ayrıştıracağı gibi, başarısız tasarlanmış bir logo markaya olumsuz bir imaj olarak geri dönecektir.

Markaların amaçları arasında, hedef kitlesinde olumlu duygular uyandırmak ve hatırlanmak vardır. Logonun başarılı tasarlanması işte bu noktada önemlidir. Özgün, yaratıcı, etkileyici ve akıllarda kalıcı olan logolara sahip olan markalar, her zaman rakiplerinden bir adım öndedir. Bir marka için bir adım önde olmak, pazar sahasında markalaşmak demektir. Tabii, markalaşma uzun süren ve gerçekten farklılık vadeden bir süreçtir. Dolayısıyla, bir markanın pazar sahasında farklılık vadetmesi için başarılı tasarlanmış bir logoya da ihtiyacı vardır.

Yukarıda 7 adet obje var. Bakıldığında hepsinin eni, boyu ve şekli aynıdır. Örnek bir sektör üzerinden ifade etmek gerekirse, yukarıdaki objelerin hepsini ayrı ayrı kahve markaları olarak ele alalım. Dikkat çeken obje, çok net anlaşıldığı üzere, diğer objelerden renk olarak kendisini ayrıştırmıştır ve gözler onun üzerinedir. Gölgesi bile diğerlerden farklıdır. Kahve markaları arasında da bir şekilde farklılık vadeden ve aralarında en dikkat çekici olan, pazar sahasında markalaşmış olandır. Bir logo ile, bu farklılığı vadetmek mümkün. Önemli olan logonun ne kadar farklı olduğu ve nasıl duygular uyandırdığıdır.

Logo Değil, Marka Ön Planda Olmalıdır.

Logo, bir markanın simge olarak pazar sahasında temsilidir. Dolayısıyla, logoya çok fazla anlam yüklenmemelidir ve markanın kendisi başlı başına pazar sahasında yer edinmelidir. Bu noktada logo için, markanın sınırlarını zorlamaması veya markanın gerisinde kalmaması gerektiğini söylemek mümkün. Aynı şekilde logo, markanın başarılı olması için başlı başına bir neden değildir. Markanın başarılı olmasını sağlayan unsurlardan bir tanesidir.

Sizce hangi Apple kullanıcısı, Apple’ın logosunu beğendiği için pazar sahasında Apple’ı tercih ediyordur? Apple’ın tercih edilmesi, markasının bilinirliğinden ve itibarından kaynaklanmaktadır. Logo, itibarına katkı sağlamaktadır.


Başarılı Logo Örnekleri

Coffee Night, isminden anlaşılacağı gibi gece içilen bir kahvedir. Rakiplerinden ayrışarak logo için, kahve köpüklerini hilal şeklinde kullanmıştır ve ilk bakışta kahvenin gece içilen bir marka olduğu anlaşılmaktadır.

Wikipedia, hemen hemen herkesin mutlaka en az bir kere tıkladığı bir web sitesidir :). Logosunun anlamı oldukça zekice ve özgün olarak tasarlanmıştır. Yandaki yapboz parçaları eksiktir ve logonun anlamını onlar oluşturmaktadır. Mesajları, bilginin her zaman sürekli olduğudur ve hiçbir zaman bilgi arayışının sonlanmayacağıdır.

Amazon, online alışveriş sitesidir. Logoda A’dan, Z’ye doğru giden sarı bir ok görülmektedir. Anlamı A’dan, Z’ye her şeye sitenin sahip olduğudur. Çok net bir mesaj, öyle değil mi?

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hem markanın sınırları aşılmamalıdır hem de markanın imajına zarar verecek seviyede olmamalıdır. Marka fark etmeksizin, her iki durumda pazar sahasında bir değil, birkaç adım geride kalır.

Kesinlikle özgün tasarlanmalıdır. Başka bir markanın logosundan esinlenilebilir fakat mutlaka bir farkı olmalıdır.

Kültürel bazı detaylara dikkat edilmelidir. Yanlış anlaşılacak en ufak bir detay, “kötü logolar” listesinin en üstlerinde yer alabilir.

Göz yormamalıdır. Yani birden çok renk kullanmak, farklı yazı stillerini kullanmak, çiçek/böcek eklemek anlaşılmasını zorlaştırabilir.

Yaratıcılık, logoda olmazsa olmazdır. Tasarlama sürecinde, farklı bakış açılarına yer verilmelidir.

Gereksiz hiçbir detaya ver verilmemelidir. Logoda yer alan her şeyin, mutlaka bir nedeni olmalıdır.

Hedef kitlenin yaşı, kültürel birikimleri gibi özellikler çerçevesinde tasarlanmalıdır. Örneğin, çocuklar söz konusuysa renkler daha çok kullanılmalıdır ve mümkün olduğunca az yazı içermelidir.

Çok sık logo değişikliğine gidilmemelidir. Bu durum, akıllarda kalıcılığı zorlaştırır.

Belirli dönemlerde logoda küçük değişiklik yapılmalıdır. Markanın geliştiği ve iyi yönde bir değişiklik yapıldığı algısıyla hareket edilmelidir.

Logo tasarım konusunda uzman kişiden/kişilerden onay alınmalıdır. Tek bir kişinin ya da birkaç kişinin onayına bırakılmamalıdır.

Logo Neden Önemlidir?

Bir marka için, küçük büyük her detay önemlidir. Markanın ismi, reklamı, sosyal medya paylaşımları, sloganı… Her şey, markanın marka olabilmesi içindir. Logonun önemi için birkaç noktaya değinmek gerekiyor.

Öncelikle logo, marka için bir nevi yatırımdır. Markanın kendi vizyonuna, misyonuna yaptığı her yatırım, markanın itibari için yapılmaktadır. Dolayısıyla, iyi tasarlanmış bir logo markaya kazanımlar sağlar.

Aynı şekilde marka, pazar alanında kendisini simgesel olarak da ifade eder ve farklıyız mesajını piyasaya göstermiş olur. Beraberinde, rekabet ilişkisine marka da dahil olmaktadır.

Başarılı tasarlanmış bir logo, tüketicilerin markayı merak etmesini sağlar. Bu bağlamda logo, tüketicilerde merak uyandırabilir ve tüketicileri markaya davet edebilir.

Markanızın anlatmak istediği hikâye, doğru tipografik ögeler ile tamamlanır ve hikâyenizin izleri logoya da yansıyabilir.

Markanın yer aldığı her platformda, istenilirse yer alır. Bu durum, tüketicilerin daha çok markanın hikâyesine maruz kalmasını sağlar ve logo bilinirliğini arttırabilir. Logonun bilinirliğinin artması, markaya birden çok fark kazandırır.

Araştırmalara göre, satın alma kararlarının %93’ü görsel algılar ile netleşmektedir. Bu açıdan, başarılı bir logo tüketiciler üzerinde görsele dayanan bir algı yönetimin gerçekleşmesini ve markayı tercih etmesini sağlayabilir.

Ajans360’ın grafik tasarım ekibi, markanızın kimliğini tanıtmak ve markanıza en uygun logoları tasarlamak için hizmetinizdedir.

Müşterilerimiz için yaptığımız logo çalışmalarını, hizmetler başlığındaki kurumsal kimliğe tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Ajans360
04 Şubat 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir