Dijitalin sunduğu fırsatlar, kullanıcılardan veya tüketicilerden kolayca geri dönüş almayı sağladığı gibi, daha hızlı ve interaktif bir iletişimi imkânını da sunmaktadır. Bu sayede kullanıcı deneyimi, müşteri memnuniyeti veya istatistiksel veriler, stratejik planlamaların yapılmasını sağlamaktadır.
A/B testi de, dijitalin sunduğu fırsatlardan birisidir. Aynı mesajı, iki farklı metot ile kullanıcılara sunarak, kullanıcı deneyimi analizinin yapılmasına a/b testi denir. Kullanıcı deneyiminden kastedilen, hangi metodun daha çok sevildiği, tıklandığı ve geri dönüş aldığıyla ilgilidir. Gelecek paylaşımların, içeriklerin, tasarımların vs. hedef kitleye en doğru metot ile iletilmesini sağlayan a/b testinin, birçok avantajı vardır.
A/B Testi Sürecinin Adımları
A/B testi için genellikle iki hafta yeterlidir. Sürece, hipotez oluşturarak başlanır. Hipotez oluşturulurken keyfi bir düşünceyle değil, içgörüsel düşünceyle hareket edilmelidir.
Ürünün/hizmetin özellikleri doğrultusunda, hipotezi karşılayan versiyon geliştirilir.
Kullanıcı deneyimini iyi test edebilmek için, kullanıcılar iki ayrı gruba bölünür.
İki ayrı kullanıcı grubuna, aynı anda farklı metotlar ile seslenilir.
Belirli aralıklarla, tıklanma sayısı, trafik alanı vs. kullanıcı davranışını etkileyen unsurlar takip edilir.
İki ayrı metodun, performansları analiz edilir. Hangi metot, neden daha çok tercih edilmiştir veya hangi metot daha az tercih edilmiştir iyi saptanmalıdır.
Genellikle iki hafta süren sürecin sonunda, hangi metodun daha iyi performans gösterdiği dijital veriler sayesinde tespit edilir.
Tespit edilen ve uygulanacak olan metot, kullanıcılara gösterilecek şekilde yayınlanır.
A/B testi, bir kez olmadığı gibi her zaman yapılan bir uygulama da değildir. İhtiyaç hâlinde tekrar edilebilir ve daha kullanıcı dostu bir şekilde faaliyet göstermek için uygulanabilir.
Örneğin, Bing her ay onlarca kez yaptığı gelirle alakalı değişiklikleri (arama başına geliri her yıl %10 ila %25 artırması beklenen değişiklikleri) belirlemek için A/B testlerinden yararlanıyor (Kohavi, Thomke, 2017& Her Şey, Tasarım, Sherpa Blog)
Neden A/B Testi Yapılmalıdır?
Ürün, web sitesi veya hizmet daha kullanıcı dostu olabilir.
Rasyonel gerekçeler sayesinde, etkileşim arttırılabilir.
Daha çok trafik alan uygulamalar geliştirilebilir.
Olumlu geri dönüş sağlamayan metotlar tespit edilebilir.
Minimum bütçeyle, maksimum geri dönüş sağlanabilir.
Landing page adı verilen açılış sayfasının, ziyaretçi sıklığı analiz edilebilir.
Yapılacak kampanyaların daha fazla kullanıcının dikkatini çekmesi sağlanabilir.
Pazarlama stratejileri, devamlı olacak şekilde planlanabilir.
A/B Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İki farklı metot, aynı zamanda uygulanmalıdır. Bu sayede, hangisinin daha çok performans gösterdiği anlaşılır.
Metotlar arasında eşit dağılımlar yapılmalıdır. Aksi takdirde, daha çok özenilen veya daha çok hedef kitleye hitap eden metot tercih edilecektir.
A/B testinden önceki ve sonraki durum, test sonucunda karşılaştırılmalıdır.
A/B testi sonucu, iyi analiz edilmelidir. Hangi metodun neden daha fazla etkileşim aldığı doğru tespit edilmelidir. Bu sayede, geliştirilecek olan stratejiler daha uzun vadeli olur.
A/B testinin analizinin yapılmasında yeterli zamanın kullanıcılara verildiğinden emin olunmalıdır. Günümüzdeki trendler değişkenlik gösterdiği için kullanıcıların beğendikleri de çabucak değişmektedir.
Aynı anda birden çok a/b testi, farklı mecralarda yapılmamalıdır.
Web sitesi için a/b testinin ne olduğu ve nasıl olduğuyla ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.