Teklif Al!
file text ikonlar

Ajans360

Dijital Reklam Ajansı - Ajans360

Merhabalar👋

Hizmetlerimizden yararlanmak istiyorsanız, aşağıdan detayları inceleyebilirisniz.

Web Tasarımı Kurumsal Kimlik Sosyal Medya QR Menü Fotoğraf ve Video

İlk Kez Benchmarking Uygulayacaklar Buraya!

ÖRNEK BİR BENCHMARKİNG UYGULAMASI

Yaptığımız benchmarking, alışveriş merkezleri üzerine bir “sosyal medya” benchmarking uygulamasıydı.Neler yaptık? Ele aldığımız Highway Outlet alışveriş merkezinin konumuna bağlı olarak çevredeki diğer tüm alışveriş merkezlerinin sosyal medya hesaplarına erişip incelemeye aldık.

Bu inceleme de şunlar vardı; diğer alışveriş merkezlerinin sitelerinin günlük ya da haftalık paylaşım sayılarına paylaşım sıklıklarına, paylaşımlarında ki bir diğer alışveriş merkezlerinden farklı olarak ne paylaştığına, paylaşılan gönderilere ne kadar geri dönüş almış,hikayeler güncel mi? ,paylaşımlar aktif tutuluyor mu? Gibi soru ve incelemeler ile yapılması gerekenleri not ederek neler katabiliriz diye düşünerek birçok hesabı kıyaslayıp aralarından daha farklı ya da farklı olmasa bile üzerine fikir yürütülebilecek,ortaya güzel bir şey çıkabilecek paylaşımlardan yola çıkarak tabii kendi özgünlüğümüzü ve yaratıcılığımızı ortaya koyarak yeni şeyler üretmeye çalıştık.

Benchmarking’te aslında ele aldığınız kurum hangi sektörde ise o sektör ile ilgili bir araştırma yaparsınız mesela biz bir alışveriş merkezi kıyaslaması yaptığımızda gidip de bir bilgisayar firmasına bakmadık ama sonra neden olmasın diye düşündük sonuç olarak ‘fikir fikirdir’ işimiz zaten kopyala-yapıştır değil ,geçen yazımda da bahsetmiştim bechmarking’te üç basamak vardı bunlardan bir tanesi uyarlamaydı, uyarladığınız sürece herhangi bir fikri sektör fark etmeksizin uyarlaya bilirsiniz.Ama bu daha çok farklılık yaratmak için kullanılabilir dikkatinizi çeken bir slogan olur,paylaşım olur bunu uyarlar ve farkınızı ortaya koyarsınız.

Burada söylemek istediğim aslında kendinize bir şeyler katın,nerden olduğu ve nasıl olduğu önemli değil,tabi ki kıyaslamanın ölçüsü kıyasladığınız kuruma en yakın özelliklere sahip olan firma olmalıdır. Sonrasında insanların hashtag üzerinden “#Highwayavm” ile ilgili ne paylaştığına,nasıl paylaşımlar yaptığına baktık bu birazda kamuoyu yoklaması gibidir insanlar paylaşımlarının altına neler yazmış,memnuniyetleri ne seviyede? bunları ölçersiniz.

Hashtag sadece bu konuda değil alışveriş merkezinin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarında da çevrede en çok yapılan paylaşımları ya da ”#avm” ile ilgili yapılmış genel hashtag paylaşımlarını da kendi gönderilerinde kullanarak ulaşabileceği en yüksek kitleye ulaşmaya çalışması gerekir paylaşımları keşfet bölümüne düşürmek için uygulanan bir yöntemdir bu,insanlara ulaşmalı, insanlar görmeli! Bu yaptığınız benchmarking size belki kısa sürede verim vermeyecek ama uygulamadan sonra muhakkak etkisini görürsünüz,verimleri daha iyi gözlemleyebilmek için bir tablo oluşturabilirsiniz.


BENCHMARKİNG UYGULAMANIN AVANTAJLARI / DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

AVANTAJLARI

Dağıtımcılar,müşteriler ya da ortaklar genelde ortaklarının sağladıkları gelişmelerden faydalanırlar.

Kararlar daha somut verilere ve analizlere dayanır.

Şirketlerin arasındaki ilişkileri doğrudan geliştirme olanakları vardır.

Ortalık söz konusu olunca sürece giderken artan ilgi nedeniyle bazı gelişmeler sağlayabilir.Bu ortak olma duygusunu daha çekici hale getirir.

Yeni teknolojik gelişmelerin şirkette uygulanmasını sağlar.

Faydalı ve yeni profesyonel ilişkilerin kurulmasında katkıda bulunur.

DEZAVANTAJLARI

Kıyaslama şirketinin stratejik ortaklarının kıyaslama için projeye harcanan kaynakların doğru kullanılması konusunda hiçbir garanti sağlamaz.

Kıyaslama ortağı yatay bir ortak ise, örneğin; bir ortak girişim şirketinin bu ortağın rakip olması olasıdır.Buda olası bir rakibe avantaj sağlamasına sebep olur.

Kıyaslama şirketi taraflı bir bilgi ve çalışmanın kapsamı dışında sonuçlara ayrılan zaman konusunda dikkatli olmalıdır.

Ancak stratejik ortakların iyi ve uygun bir kıyaslama ortağı olabileceği de akılda bulundurulması gerekmektedir.

Eğer iki şirket müşteri-dağıtımcı ilişkisi içine girmişse fiyat ve teslim koşulları görüşmelerini etkileyebilecek bilgilerin açığa vurulması tehlikesi var.


Melih Örnekbaş
22 Mart 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir